Індійська COVID-вакцина, якою збираються вакцинувати українців, несертифікована

Проблема виникла з GMP-сертифікацією індійського інституту сироваток, який виробляє цю вакцину
Індійська COVID-вакцина, якою збираються вакцинувати українців, несертифікована
Вакцина проти коронавірусу (фото: Reuters)
22 Лютого 2021, 21:37
читать на русском

Індійська вакцина проти коронавірусу Covishield, за якою міністр охорони здоров'я Максим Степанов їздив до Індії, несертифікована.

Таку думку висловив інфекціоніст Андрій Александрін в етері каналу "Україна 24".

За його словами, Україна має отримувати лише ту вакцину, яка має перекваліфікацію ВООЗ. Так, всі етапи не пройшла жодна вакцина.

Але ВООЗ зробила коротку прекваліфікацію для екстреного використання. І саме аналоги або ті вакцини, індійська в цьому випадку, яка виготовлена ​​за ліцензією AstraZeneca, отримали таку прекваліфікацію, - зазначив він.

За словами інфекціоніста, проблема з GMP-сертифікацією індійського інституту сироваток, який виробляє цю вакцину. Експерт розповів, що два тижні тому українські фахівці їздили на цей завод і перевіряли його на певні фармацевтичні стандарти, які називаються GMP, і цей завод не пройшов ці стандарти, але при цьому якось вони примудрилися отримати прекваліфікацію ВООЗ.

Читайте також

Згідно з українським законодавством, наказом МОЗ, ця вакцина не може реалізуватися на території України доти, доки не буде визначена стандартом GMP, - сказав він.

Як повідомив експерт, фахівці під час візиту на індійський завод дали шість вимог, які через два тижні мали б бути виконані. Після чого українці-експерти повинні знову відвідати цей завод, і якщо він усунув порушення - отримає сертифікацію GMP. Так, керівник Державної лікарської служби, головний санітарний лікар, міністр охорони здоров'я повинні публічно прокоментувати та надати всі документи для того, щоб заспокоїти суспільство.

Нагадаємо, що на заводі Serum Institute в Індії відвантажено 500 тисяч доз вакцини AstraZeneca для України.

У Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що перша партія вакцин AstraZeneca (CoviShield) – уже в дорозі до України. Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов особисто проконтролював відвантаження перших 500 тисяч доз із заводу-виробника в індійському місті Пуне.

В Офісі президента розраховують, що вакцина проти COVID-19 має прибути до України вранці 23 лютого. Сам препарат вже перебуває в літаку.