Чверть чинних нардепів у Раді пов`зана із сотнею фінансово-промислових груп

В українському парламенті 9 скликання налічується 403 народних депутати. З них 113 осіб пов’язані зі 100 фінансово-промисловими групами
Важливо
Чверть чинних нардепів у Раді пов`зана із сотнею фінансово-промислових груп
Верховна Рада України, голосування (фото: УНІАН)
8 Грудня 2023, 10:41
читать на русском

Чверть чинних народних депутатів України пов'язані зі 100 фінансово-промисловими групами.

Про бізнес-зв'язки народних обранців йдеться у дослідженні системи YouControl.

Так, в українському парламенті 9 скликання налічується 403 народних депутати. З них 113 осіб пов’язані зі 100 фінансово-промисловими групами (ФПГ).

Зокрема, з 235 депутатів найчисельнішої фракції у парламенті — партії "Слуга народу" 35 депутатів входять/відносяться до ФПГ.

З 22 депутатів "Платформи за життя та мир" - до 13 депутатів входять до фінансово-промислових груп.

З 24 депутатів фракції "Батьківщина" — до 12 депутатів входять до фінансово-промислових груп.

З 17 депутатів групи "Партія "За майбутнє" — до 11 депутатів входять до фінансово-промислових груп.

Деякі народні обранці, що відносяться до однієї ФПГ, — входять до складу різних фракцій та депутатських груп у Верховній Раді. До прикладу, Віктор Балога входить до депутатської групи "Партія "За майбутнє", а його двоюрідний брат Василь Петьовка — до депутатської групи "Довіра". Обидва — ключові особи "Група родин Балога та Петьовка".

Аналітики R&D центру YouControl також проаналізували нардепів, які були позбавлені або склали депутатський мандат за період з початку війни до 31 жовтня 2023 року.

Всього таких виявилось 48 осіб, майже половина з них були пов’язані з 22 ФПГ у системі YouControl.

Більш ніж третина екснардепів 9 скликання, що входять/відносяться до ФПГ, втратили статус народного депутата до повномасштабного вторгнення в більшості через перехід на інші державні посади.

Інші 15 депутатів були позбавлені мандату після 24 лютого 2022 року. П’ятеро з яких — через втрату громадянства, зокрема, Віктор Медведчук та Тарас Козак, 8 — за власною заявою та один — у зв’язку з переходом на посаду міністра аграрної політики та продовольства. Колаборант Олексій Ковальов, який загинув влітку 2022 року, був позбавлений мандату у січні 2023 року.

Детальніше з дослідженням можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, майже всі депутати Верховної Ради, отримали стовідсоткову надбавку до свого посадового окладу за "інтенсивність праці".

Торік у липні нардепи підняли собі заробітну плату. Парламентарі проголосували проєкт постанови №7561 від 18.07.2022 "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України".

Читайте також

1