Це смертний вирок: учені зафіксували найспекотніший у світі день за всю історію метеоспостережень

Найспекотнішим на планеті стало 3 липня
Головне
Це смертний вирок: учені зафіксували найспекотніший у світі день за всю історію метеоспостережень
Спека, літо (фото: pexels)
5 Липня 2023, 13:42
читать на русском

Згідно з даними Національного центру екологічного прогнозування США, понеділок, 3 липня, став найспекотнішим днем у світі за всю історію спостережень.

Про це повідомляє Reuters.

Як повідомляється, середня глобальна температура досягла +17,01 градуса за Цельсієм, перевищивши рекорд серпня 2016 року в +16,92°c, коли по всьому світу вирували хвилі тепла.

Південь США в останні тижні страждає від сильного спека. У Китаї тривала стійка хвиля тепла з температурою понад+35°C, а в Північній Африці спостерігалася температура близько +50°C.

І навіть в Антарктиді, де зараз зима, зареєстровані аномально високі температури. Українська дослідницька станція імені Вернадського нещодавно зареєструвала рекорд температури липня, який становив +8,7°C.

"Це не віха, яку ми повинні святкувати. Це смертний вирок для людей і екосистем",- сказала кліматолог Фрідеріке Отто з Інституту зміни клімату і навколишнього середовища Грантема при Імперському коледжі Великобританії в Лондоні.

Вчені заявляють, що в цьому винна зміна клімату в поєднанні з Ель-Ніньо.

"На жаль, він обіцяє стати лише першим в серії нових рекордів, встановлених цього року, оскільки збільшення викидів і парникових газів в поєднанні зі зростаючим явищем Ель-Ніньо підіймає температури до нових максимумів", - говорять вчені.

Нагадаємо, традиційно спека в Північній півкулі починається ближче до серпня. Однак червень вже встановив багато температурних рекордів від Канади до Китаю. Згідно зі спостереженнями, перший літній місяць був надзвичайно спекотним і в Європі, і в Америці, і в Азії. Ця тенденція може підтвердити прогноз синоптиків про те, що цей рік може побити попередні температурні рекорди.

Читайте також

1