Ціни в Україні можуть вирости ще на 10-15% через новий курс долара - експерт

Це підвищення курсу допоможе Нацбанку та державі
Ціни в Україні можуть вирости ще на 10-15% через новий курс долара - експерт
25 Липня 2022, 14:31
читать на русском

Ціни в Україні продовжать зростати у найближчі місяці. Зокрема, зростання відбудеться на 10-15% через підвищення курсу гривні до долара.

Про це сказав керівник Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський в етері телеканалу "Еспресо".

Через те, що у нас війна - ціни вже підвищилися - це було і в березні, і в квітні. Це сталося через здорожчання логістики та палива. Зараз підвищення курсу валют несе другий удар по цінах. Фактично, уряд не маючи можливості покривати повною мірою всі видатки без друку грошей НБУ - це підвищення курсу йому допоможе. У нас буде не зменшення виплат, які ми собі не можемо дозволити, а їх зменшення у реальному вимірі через інфляцію, - додав він.

Експерт вважає, що найближчими місяцями ціни будуть лише зростати.

Очікування НБУ - до 30% інфляції за рік, зараз 17,5%. Ще на 10-15% ціни можуть зрости. Це зменшить реальні можливості купувати товари і послуги для найбідніших, тих, хто залежить від держвиплат, пенсій та виплат у бюджетній сфері, - підсумував Вишлінський.

Нагадаємо, що Міжнародне рейтингове агентство Fitch прогнозує погіршення економічної ситуації в Україні, чому сприяють бойові дії, високий бюджетний дефіцит, скорочення української економіки, зростання держборгу, зниження валютних резервів та зниження експортних доходів.

Читайте також