Денісова про платні камери у СІЗО: порушують рівноправність громадян

Іноді в’язні платять гроші, але їх все одно не переводять у таку камеру
Денісова про платні камери у СІЗО: порушують рівноправність громадян
Людмила Денісова (фото: УНІАН)
22 Квітня 2021, 18:45
читать на русском

Омбудсманка з прав людини Людмила Денісова вважає запровадження платних камер у СІЗО порушенням рівноправності громадян за майновою ознакою.

Про це Уповноважена Верховної Ради розповіла в інтерв’ю РБК-Україна.

За її словами, платні камери у СІЗО – "це нерівність за майновою ознакою".

Кому стає краще?! Якщо ось одне таке місце в СІЗО "продали" за дві тисячі, чим ці дві тисячі на місяць можуть допомогти іншим ув'язненим, якщо у них навіть відсутня можливість нормально поспати?, - сказала вона.

Денісова навела приклад. Зокрема, що у Київському СІЗО зробили 20 платних місць, збирають гроші, але не завжди всі ці 20 місць використовуються. Іноді в’язні платять гроші, але їх все одно не переводять у таку камеру. Омбудсманка нещодавно отримала таку скаргу.

Решта – це ж взагалі жах. У нас 27 вільних колоній у "замороженому" стані. Якщо в інших у нас перенасичення - так розвезіть людей. Треба ухвалювати такі адміністративні рішення, які можуть поліпшити умови життя людей вже зараз. Я як уповноважений не можу підходити вибірково до норм Конституції, де заборонена дискримінація за майновою ознакою, - зазначила Денісова.


Контекст. Кабінет Міністрів постановою від 22 квітня 2020 року запровадив експериментальний проєкт щодо платної послуги з надання поліпшених побутових умов у слідчих ізоляторах України, який триватиме до 31 грудня 2021 року.

У Міністерстві юстиції запевняють, що проєкт запровадили для:

  • виключення корупційної складової при розподілі затриманих по камерах;
  • покращення умов тримання під вартою.

Міністр юстиції України Денис Малюська розповів про "апдейт по в’язничній реформі". За його словами, платні камери у СІЗО показують чудові результати. Зокрема, у Києві відкрито жіночу платну камеру та одну додаткову чоловічу.

Читайте також