Державне регулювання ІТ-галузі буде вигідне державі та залучить інвестиції - Прилепа

Державний бюджет недоотримує колосальні кошти через підвішену ситуацію з айтівцями
Державне регулювання ІТ-галузі буде вигідне державі та залучить інвестиції - Прилепа
ІТ-галузь, програміст, комп’ютер (фото: Pexels)
17 Березня 2021, 11:12
читать на русском

Закон про роботу в ІТ-галузі допоможе країні залучити інвестиції та буде вигідне державі. Тому ця сфера потребує ухвалення нового законодавства, що регулюватиме трудові відносини співробітників та компаній.

Про це повідомив експерт IT галузі, співзасновник компанії ProfIT Богдан Прилепа (досьє Богдана Прилепи), передає "Урядовий кур'єр".

Прилепа вважає, що державний бюджет недоотримує колосальні кошти через підвішену ситуацію. З одного боку ІТ-компаніям невигідно працювати відповідно до чинного українського трудового законодавства, а з іншого – галузь потребує більшого, аніж мовчазної згоди держави на співпрацю спеціалістів з компаніями за спрощеною податковою системою, як фізичних осіб-підприємців.

На думку експерта, може показатися, що ухвалення закону, що врегулює укладання трудових договорів, без сплати ЄСВ за співробітників та зі збереженням зниженої ставки на прибуток – дозволить створити комфортні умови для розвитку ІТ-галузі.

Втім, така ініціатива буде вигідна державі, оскільки це поповнить державний бюджет та залучить закордонні інвестиції на український ринок. Також закон дасть поштовх для удосконалення українського трудового законодавства загалом.

Минулого року частка ІТ-галузі у ВВП країни ледь сягнула 4%, але у разі ухвалення нового законодавства, ця цифра може скласти 10%. Загалом в Україні станом на кінець 2020 року працювало майже 200 тисяч ІТ-фахівців і за умови прийняття відповідного законодавства може зрости на 10-15 тисяч вже протягом 2021 року, - пояснив Прилепа.

Читайте також

Як вважає експерт, чим швидше ухвалять закон, що регулюватиме роботу українського ІТ-ринку, тим швидше це дасть потужний поштовх для розвитку інших трудових сфер та посприяє поліпшенню фінансового становища держави загалом.

Нагадаємо, що експерт ІТ-галузі Богдан Прилепа заявив, що останнім часом навколо майбутнього ІТ-галузі в Україні ведеться досить гостра суспільна дискусія через нову законодавчу ініціативу з якою виступило Міністерство цифрової трансформації – "Дія-Сіті".

Уряд пропонує ввести спеціальний правовий та податковий режим для ІТ-галузі, адже така необхідність назріла вже давно, та професійна спільнота сприймає будь-які ініціативи з боку держави досить насторожено. Втім, до "Дія-Сіті" є питання.

1