Держдеп США дозволив виїзд службовцям та їхнім сім'ям з Києва

Причиною такого рішення стала пересторога через постійні зусилля Росії дестабілізувати ситуацію в Україні
Держдеп США дозволив виїзд службовцям та їхнім сім'ям з Києва
Фото: Посольство України в США
24 Січня 2022, 10:27
читать на русском

24 січня Державний департамент США дав дозвіл на добровільний від’їзд держслужбовців США та наказав виїхати членам родин в обов'язковому порядку з посольств у Києві.

Про це повідомила пресслужба Посольства США в Україні.

Санкціонований від’їзд, тобто добровільний, дає цим працівникам можливість поїхати, якщо вони бажають; але їхній виїзд не є обов’язковим. Обов’язковий від’їзд для членів родин вимагає, щоб родини залишили країну. Статус розпорядження про від’їзд з посольства США буде переглянуто не пізніше ніж за 30 днів.

Причиною такого рішення стала пересторога через постійні зусилля Росії з дестабілізації країни та підриву безпеки громадян України й інших осіб, які відвідують її або проживають.

Крім того, Держдеп США оновив четвертий рівень небезпеки в офіційній пораді щодо подорожей в Україну: "Не подорожуйте через посилення загроз значних військових дій Росії проти України". Рекомендація щодо подорожей уже була на четвертому рівні – не подорожуйте через COVID-19.

Сполучені Штати підкреслюють, що посольство США в Києві залишається відкритим для регулярної роботи. Аналогічно, ми наголошуємо, що рішення про санкціонований/обов’язковий від’їзд жодним чином не вплине на нашу відданість пошуку дипломатичного рішення щодо глибоко тривожного нарощування сил Росії в Україні та навколо неї, - йдеться у повідомленні.

Крім того, наголошується на непохитній підтримці США суверенітету та територіальної цілісності України. Про це свідчить доставка нової безпекової допомоги ЗСУ в розмірі 200 млн доларів, яку схвалив президент Джо Байден для України в грудні 2021 року.

У посольстві нагадали, що військові дії Росії можуть початися в будь-який момент, і уряд США не зможе евакуювати американських громадян у такій непередбачуваній ситуації. Тому громадяни США, які зараз перебувають в Україні, повинні планувати відповідним чином, в тому числі покладаючись на власні сили, комерційні варіанти, якщо вони вирішили залишити країну.

Нагадаємо, якщо хоч один російський військовий перетне кордон України, то це вважатиметься нападом на Україну. Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен в інтерв'ю німецькому телеканалу ZDF.

Міністр оборони України Олексій Резніков прокоментував можливе вторгнення російських військ до України. Він вважає такий сценарій "ще не ухваленим" російською владою.

Читайте також

1