Деяким українцям можуть заборонити виїжджати за кордон під час війни

Відповідний законопроєкт зареєстрували у Раді
Головне
Деяким українцям можуть заборонити виїжджати за кордон під час війни
Закордонний паспорт громадянина України (фото: УНІАН)
30 Червня 2022, 20:44
читать на русском

Українцям, які мають доступ до державної таємниці, можуть заборонити виїжджати за кордон під час війни.

Відповідний законопроєкт №7505 зареєстрували у ВР. 

З метою запобігання витоку інформації, що становить державну таємницю, пропонується максимально обмежити виїзд громадян, які отримали допуск та доступ до державної таємниці за межі України в умовах дії режиму воєнного стану, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що українці, які мають доступ до державної інформації, викликають інтерес у ворога. Тому, виїжджаючи за кордон, такі люди стають легкою здобиччю рашистських спецслужб.

Якщо, особи-носії інформації, що становить державну таємницю, у складі урядової чи парламентської делегації від’їжджають до держав, з якими Україна має міжнародні договори, що передбачають такий виїзд і згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, то в такому випадку безпечне перебування для них, гарантується державою, яка приймає таку делегацію. Але, якщо такі громадяни їдуть за кордон у приватні поїздки чи на відпочинок або з іншою метою, гарантії їх безпеки є мінімальними, - додали в повідомленні.

Нагадаємо, Мінцифри у співпраці з Мінобороною, Мінекономікою та Генштабом ЗСУ розробляють механізм, який дозволить IT-фахівцям виїжджати на короткий термін за кордон під час війни.

Читайте також

1