Президент відповів на петицію щодо скасування заборони виїзду чоловіків з України

Права громадян можуть обмежуватися в умовах воєнного або надзвичайного стану
Головне
Президент відповів на петицію щодо скасування заборони виїзду чоловіків з України
Кордон Фото: ДПСУ
11 Червня 2022, 14:05
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію про скасування заборони виїзду чоловіків призовного віку з України.

У петиції № 22/139292-еп українець Олександр Гуміров пропонував скасувати заборону виїзду з України чоловіків віком від 18 до 60 років та запровадити пріоритет призову під час мобілізації добровольців.

Президент у відповіді на документ зазначив, що згідно з Конституцією України, захист суверенітету держави є справою всього українського народу. А права громадян можуть обмежуватися в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Як президент України – гарант державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина стосовно порушених у петиції питань зазначаю, що відповідно до статті 17 Конституції України захист суверенітету і територіальної цілісності держави є справою всього Українського народу.

Він нагадав, що у Конституції чітко прописано право кожного, хто на законних підставах перебуває на території України, вільно залишати її територію, за винятком обмежень, які встановлюються законом. А у законі передбачено, що права на виїзд можуть обмежуватися в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Скасування вказаних обмежень передбачається здійснити після завершення дії правового режиму воєнного стану... Стосовно порушеного у петиції питання про запровадження пріоритету призову під час мобілізації добровольців зазначаю, що організаційне
керівництво мобілізацією в Україні відповідно до закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" здійснюється Кабінетом Міністрів України, який, зокрема, визначає порядок проведення заходів мобілізації в державі, - додав президент (Зеленський - досьє).

Глава держави повідомив, що звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушені в електронній петиції пропозиції, "звернувши особливу увагу на дотримання конституційних прав громадян", запобігання і виявлення можливих правопорушень, пов’язаних з корупцією, зокрема серед співробітників прикордонних пунктів пропуску і
територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Раніше радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів запропонував дозволити виїжджати чоловікам з України під час війни за страховий внесок у 3-5 тисячі доларів.

Читайте також

1