Дівчину білоруського опозиціонера Протасевича ув'язнили на 6 років

Її звинуватили за сімома статтями кримінального кодексу Білорусі
Важливо
Дівчину білоруського опозиціонера Протасевича ув'язнили на 6 років
Софія Сапега (Фото: Інстаграм)
6 Травня 2022, 16:36
читать на русском

У Білорусі заарештували на шість років росіянку Софію Сапегу, дівчину ексголовного редактора Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича.

Про це повідомили в "Вясна".

Суд визнав обвинувачену Сапегу винною в умисних діях, спрямованих на розпалювання іншої соціальної ворожнечі та ворожнечі за мотивами іншої соціальної приналежності, вчинених групою осіб, які спричинили інші тяжкі наслідки та на підставі ч. 3 ст. 130 КК, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що також її визнали винною в незаконному збиранні та поширенні відомостей про приватне життя, що є особистою та сімейною таємницею іншої особи, без її згоди, що спричинили заподіяння шкоди правам, свободам та законним інтересам потерпілого та за ч. 1 ст. 179 КК.

Загалом її звинуватили за сімома статтями кримінального кодексу Білорусі.

За даними слідства, вона "разом з іншими людьми" була модератором телеграм-каналу, у якому опублікували персональні дані 238 людей, серед яких правоохоронці, прокурори, судді та державні службовці.

Їхня діяльність була спрямована на дискредитацію чинної влади Білорусі та її правоохоронного блоку, розпалювання соціальної ворожнечі, ворожнечі, а також організацію злочинів проти окремих категорій громадян, - пояснили.

Також суд зобов'язав дівчину сплатити 167,5 тисяч рублів компенсації потерпілим та майже 7,5 тисяч рублів судового збору.

Нагадаємо, громадянку Росії, студентку вільнюського Європейського гуманітарного університету Софію Сапегу було затримано 23 травня у Мінську разом з її молодим чоловіком, співзасновником та колишнім головним редактором опозиційного білоруського телеграм-каналу Nexta Романом Протасевичем.

У червні Слідчий комітет республіки Білорусь повідомив, що Протасевич і Сапега уклали зі слідством досудову угоду і їх перевели під домашній арешт.

У грудні затримана після екстреної посадки літака Ryanair у Мінську росіянка Софія Сапега написала прохання про помилування, на ім'я Олександра Лукашенка.

Читайте також

1