Для відновлення економіки Україні потрібно повернути своїх біженок, що поїхали через повномасштабне вторгнення Росії

Нещодавно видання Bloomberg підрахувало, що якщо українки не повернуться після війни додому, це коштуватиме країні щонайменше 10% її довоєнного ВВП
Для відновлення економіки Україні потрібно повернути своїх біженок, що поїхали через повномасштабне вторгнення Росії
Біженці

За даними ООН, приблизно 6 мільйонів українців вимушені були поїхати до інших країн через вторгнення Росії. При цьому майже 70% з них – це жінки.

Якщо біженці не повернуться, то частина збитків від війни буде незворотною, вважають у Bloomberg.

При цьому влада України має амбітну мету подвоїти розмір економіки до 2032 року. Щоправда, в Мінекономіки зазначили, що Україні не вистачає 4,5 млн працівників та бізнесменів для її реалізації.

Та чи щось робить влада, щоб заохотити українських жінок повернутися після війни додому? Про дискримінацію жінок, порушення їх прав на батьківщині говорили експерти "Програми 5488", яка виходить за підтримки Українського культурного фонду. (Програма створена для популяризації "антидискримінаційного" законопроєкту №5488, який має розглянути український парламент наприкінці цього року).

"Нам потрібно, щоб країна стала привабливою для жінок, аби вони повернулися. Якщо ми зараз не зрозуміємо, що це питання гостре і на часі, боюсь навіть думати про майбутнє України. Треба будувати дитячі садочки, долати прояви домашнього насильства, створювати адекватні умови на ринку праці", - вважає експертка програми, перша українка, відзначена премією Улофа Пальме за видатні досягнення в правозахисній діяльності Марта Чумало.

На її думку, вже сьогодні потрібно думати, яким буде наступний парламент в Україні. Бо як показує практика з 2014 року, партії просто задля приваблення голосів виборців будуть додавати в списки військових, і гендерний розрив може стати ще більшим.

"Це також небезпека. Бо зараз ми маємо "глорифікацію" людей з військовим досвідом. Але ми вже це проходили у 2014 році, коли партії, щоб привабити виборців брали до списків відомих військових. Та вже сьогодні ми чуємо голоси, що треба заборонити аборти, щоб жінки народжували більше. І така риторика далі буде звучати гучніше. Це не новий тренд. Під час війни жінки завжди розглядаються як трудовий резерв, який має обслуговувати фронт, а коли чоловіки повертаються, то жінок держава заохочує народжувати й звільнити робочі місця чоловікам. Це описували історики багато разів.  Якщо ми будемо мати військовий парламент, може бути більше наступів на права жінок. Я хотіла б помилитися,  але, думаю, в майбутньому парламенті будуть великі гендерні розриви", - вважає експертка.

Також Марта Чумало розповіла, що в її організації сім притулків, де вже є приклади, що жінки ховаються від своїх контужених на війні чоловіків, які через галюцинації нападали на них.

"Коли на виклик приїжджає поліція, починається: ну ви ж дружина, він – герой, будьте з ним якось чутливішою, ви маєте розуміти, що він віддав своє здоров’я за нашу безпеку. І таких ситуацій будемо мати дуже багато", - розповідає експертка.

Також в програмі говорили про приховану дискримінацію жінок на ринку праці. Тобто коли роботодавці, не зважаючи на кваліфікацію, відмовляють під різними приводами жінкам – через те, що має дітей, через те, що молода та може завагітніти, через те, що має кількох дітей і тоді треба буде надавати додаткову відпустку, та ін.

Катерина Швець, юристка ГО "Трудові ініціативи", вважає, що після війни жінки ще більше стикатимуться з такою прихованою дискримінацією (за законом України, така дискримінація заборонена), коли на ринку праці не буде достатньої кількості вакантних місць, коли чоловіки почнуть повертатися з фронту.

"Якщо в об’яві про вакансію вже міститься певна дискримінація, треба звертатися зі скаргою до Держпраці. Не замовчувати.  Щоб таких роботодавців притягували до відповідальності,  адже у нас є механізми для цього. Та чим більше таких скарг буде,  тим скоріше ми подолаємо дискримінацію", - радить юристка.

Про те, на які виплати можуть розраховувати українські біженці за кордоном, читайте за посиланням тут.

Читайте також

1