ДМС зупинила розгляд питання про позбавлення громадянства скандального судді Львова

Державна міграційна служба поінформувала Богдана Львова, що більше не розглядає подання Комісії з питань громадянства при президентові України
Важливо
ДМС зупинила розгляд питання про позбавлення громадянства скандального судді Львова
Богдан Львов / Фото: pravo.ua
26 Грудня 2023, 14:25
читать на русском

Державна міграційна служба України зупинила питання про позбавлення екссудді Верховного суду Богдана Львова громадянства України, у якого виявили паспорт РФ. Відповідь на запит журналістів про причини такого рішення, не озвучили, пославшись на "конфіденційність" цієї інформації.

Про це інформують "Схеми".

Про зупинення розгляду стало відомо 7 грудня, під час судового засідання за позовом Львова до Верховного суду про поновлення на посаді судді. Зазначається, що згідно з документом, долученим Львовим до матеріалів позовної справи, яка слухається в Київському окружному адмінсуді, 17 листопада 2023 року Державна міграційна служба поінформувала Львова, що більше не розглядає подання Комісії з питань громадянства при президентові України про припинення українського громадянства Львова.

"Ми неодноразово зверталися до Державної міграційної служби, і от остання відповідь була про те, що такий розгляд припинено. На мій погляд, це означає, що вони не можуть довести добровільність набуття громадянства – як підставу для припинення українського громадянства", – повідомив Львов в коментарі "Схемам" після закінчення судового засідання.

Журналісти звернулись до заступника керівника Офісу президента Олексія Дніпрова, який очолює Комісію при ОП з питань громадянства. Дніпров повідомив, що не згадує, чи отримувала Комісія листа від Державної міграційної служби і порадив звернутися до Офісу президента з цим запитом.

Нагадаємо, у заступника голови українського Верховного суду та очільника Касаційного господарського суду в його складі Богдана Львова виявили російське громадянство. 4 жовтня голова Верховного суду Всеволод Князєв відрахував суддю Богдана Львова із штату Верховного суду. Також журналісти "Схем" виявили двокімнатну квартиру на Ленінградському шосе в Москві, якою володіють порівну, як стверджують, теща українського судді та його дружина Інна Львова. Суддя також мав частку в цій квартирі, але передав її у власність дружині за договором дарування, укладеним 2012 року.

7 жовтня 2022 року петиція на сайті президента про позбавлення Львова українського громадянства набрала 25 тисяч підписів. 22 жовтня президент Володимир Зеленський відповів на петицію – доручив Комісії з питань громадянства при Офісі президента перевірити наявність підстав для припинення українського громадянства Богдана Львова. З того часу про результати розгляду цього питання ані в Офісі президента, ані в Державній міграційній службі не повідомляли.

Нагадаємо, що головуючий у справі Львова суддя Євгеній Аблов відомий низкою скандальних судових рішень. Так, у грудні 2013 року він зобов’язав спецпризначенців розігнати активістів Майдану, у 2017 – визнав законною схему закупівлі так званих "рюкзаків Авакова", чим допоміг сину міністра внутрішніх справ уникнути покарання.

Також Євгеній Аблов є фігурантом "плівок НАБУ", які свідчать про корупцію в цьому суді і Державній судовій адміністрації.

21 квітня 2022 року суддя Аблов залишив позов без розгляду позов експрезидента-втікача Віктора Януковича про позбавлення звання президента.

1