До України може прийти нова хвиля коронавірусу з Росії – вчені

Хвиля "накриватиме" Україну зі сходу на захід
До України може прийти нова хвиля коронавірусу з Росії – вчені
Хворі на коронавірус в палаті інтенсивної терапії (Фото: УНІАН)
15 Червня 2021, 20:39
читать на русском

В Україні нова хвиля коронавірусу може початися зі сходу країни, з Росії до нас може потрапити так званий індійський штам Covid-19.

Про це йдеться у повідомленні Національної академії наук України.

Вчені змоделювали новий прогноз розвитку епідемії коронавірусу SARS-CoV-2.

За розрахунками науковців, зареєстрована захворюваність у Європі наразі близька до рівня, який фіксується в Україні, а її зростання спостерігається у трьох країнах Європи: Російській Федерації, Великій Британії та Португалії – тоді як у решті країн епідситуація стрімко покращується.

Водночас у РФ дуже поширився штам "Дельта" (так тепер називають індійський штам), і частка, що на нього припадає, оцінюється у чверть від усієї захворюваності у РФ.

Також штам "Дельта" серед країн Європи найбільше поширився у Португалії та Великій Британії.

У НАНУ вважають, що варто розглянути доцільність встановлення додаткового контролю та обмежень щодо міграції між Україною та країнами, в яких стрімко збільшується частка варіанту "Дельта", задля відтермінування поширення цього штаму в Україні.

З огляду на великі обсяги міграції з РФ, можна очікувати, що нова хвиля поширення COVID-19 може початися зі сходу України. Час її настання істотно залежить від частки штаму "Дельта" в Україні, яка наразі невідома. При недостатньому контролі міжнародної міграції та недостатніх темпах вакцинації нова хвиля може початися раніше осені, - вважають вчені.

Вони також рекомендують врахувати, що, з огляду на характеристики штаму "Дельта", нова хвиля може виявитися серйознішою за попередні, особливо щодо навантаження на лікарні.

Читайте також

Нагадаємо, штам "Дельта" (індійський) у 1,6 раза заразніший, ніж штам "Альфа" (британський). Він у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 раза частіше – до реанімації. При цьому вчені наголошують, що ефект від вакцин проти індійського штаму коронавірусу здебільшого зберігається.

1