До України прибув перший за роки незалежності криголам James Clark Ross - фото, відео

Українські вчені зможуть досліджувати Світовий океан
До України прибув перший за роки незалежності криголам James Clark Ross - фото, відео
Криголам James Clark Ross (скрін з відео)
6 Жовтня 2021, 05:06
читать на русском

У вівторок, 5 жовтня, до порту Одеси зайшов перший за останні 20 років криголам James Clark Ross. Судно Україна придбала напередодні Дня незалежності.

Про це пише видання "Думська".

З цим судном Україна має амбіції проводити масштабні дослідження Південного океану і, за можливості, з часом розпочати дослідження в Арктиці. Криголам працюватиме у складі Національного антарктичного наукового центру

Як зазначив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий, криголам у відмінному стані і майже не потребує ремонту. Ресурс судна - 20 років. При цьому 30 років він вже прослужив.

В Одесі криголам пройде повний техогляд і оформлення документів, а на початку 2022 року відправиться в Антарктиду на наукову станцію "Академік Вернадський". На ньому українським вченим доставлять необхідні вантажі.

Цей корабель - такий досить сильний науковий інститут, він приймає на борт вчених, оснащений всім необхідним обладнанням і може працювати, досліджуючи океан, досить довго в автономному режимі, - заявив Дикий.

За інформацією Dozorro з посиланням на розрахунки Міністерства освіти і науки, обслуговування криголам щорічно обходитиметься від 172 (понад 6,6 млн дол.) до 195 млн грн (близько 7,5 млн дол.). Саме судно придбали  за 145 млн грн (понад 5,5 млн доларів).

Довідка. Криголам "Джеймс Кларк Росс" збудувала компанія Swan Hunter Shipbuilders в Волсенді (Великобританія). Його урочисто спустили на воду її Величність Королева Британії 1990 року, криголам взяв участь у першому міжнародному дослідженні щодо оцінки запасів криля в атлантичній частині Південного океану. Отримані дані до цього часу використовуються в моделях оцінки криля.

На судні також застосовувалися різноманітні технології відбору донних відкладів в таких місцях, де це раніше було неможливо. А дослідження поверхні в Арктиці на "Джеймс Кларк Россі" дало нові дані щодо масштабу та впливу зміни клімату на цей полярний регіон, де довкілля змінюється найшвидше на планеті.

Так, криголам відкриває ціле вікно нових можливостей для Національного антарктичного наукового центру, зокрема в океанографічних дослідженнях та вивченні зміни клімату у полярних регіонах.

Крім того, 6 лютого 1996 року британська база "Фарадей" стала українською станцією "Академік Вернадський", й зараз там працює вже 26-та Українська антарктична експедиція.

Нагадаємо, що на українську наукову станцію "Академік Вернадський" в Антарктиді шукають фахівця з системного адміністрування та ще 11 різних спеціалістів. Таку вакансію опублікувало Міністерство освіти і науки. Заявку можна подати до 3 вересня.

Читайте у нашому матеріалі про те, як функціонує станція "Академік Вернадський": Українці в Антарктиді: як працює станція Вернадського