Донька мера Тернополя Надала купила особняк у Майямі за майже два мільйони доларів: САП відкрила провадження за незаконне збагачення чиновника

Міський голова Тернополя Сергій Надал називає усі факти вигадками та брехнею
Головне
Донька мера Тернополя Надала купила особняк у Майямі за майже два мільйони доларів: САП відкрила провадження за незаконне збагачення чиновника
Сергій Надал
19 Жовтня 2023, 18:42
читать на русском

У вересні 2022 року інформаційний простір Тернополя сколихнула новина про те, що 26-річна донька міського голови цього 220-тисячного західноукраїнського міста Сергія Надала обзавелася у Маямі маєтком за 1 870 000 доларів.

Це було масштабне журналістське розслідування місцевого інтернет-видання Politerno, в якому йшлося не лише про дорогий маєток єдиної спадкоємиці мера.

Історія цього розслідування розпочалася з навчання Анастасії Надал в елітному швейцарському університеті готельного бізнесу Glion та її переїзду влітку 2018 року з берегів Женевського озера на стажування у Маямі. У розслідуванні велася лінія від перших орендованих апартаментів доньки міського голови в центрі курортної перлини Сполучених Штатів до придбаного на ім’я її майбутнього чоловіка таунхаузу в районі Pembroke Pines за майже 250 тис. дол.

Молодий чоловік, в якого під час роботи в готелі The St. Regis Bal Harbour Resort закохалася Анастасія Надал, не мав ресурсів для придбання такої нерухомості. У той час старший син латиноамериканських емігрантів Рубен Джеймс Родрігес жив у дуже скромному будинку своїх батьків, навчався у бюджетному виші та підробляв на рецепції згаданого готелю. Мати Рубена роками працювала продавчинею в кафетерії Latin American Grill у своєму районі. Після реєстрації шлюбу у грудні 2019 року та весілля у січні 2020-го Рубен Родрігес робить свою дружину Анастасію Родрігес співвласницею зазначеного таунхауза.

Одруження нової американської сім’ї — окремий розділ розслідування. Рідних Рубена везли із Флориди в Україну, щоб разом з елітними гостями Сергія Надала з шиком відгуляти весілля в престижному Edem Resort Medical&SPA на Львівщині. Були присутні на цьому закритому лакшері-заході як чиновники з найближчого оточення тернопільського голови, так і найзаможніші бізнесмени Тернопільщини — власник дорожньо-будівельної компанії "Техно-Буд-Центр" Андрій Ярема та засновник будівельної компанії "Креатор-Буд" Ігор Гуда.

Наприкінці 2021 року молода сім’я продає згаданий таунхауз за 300 тис. дол. А вже через три місяці, за кілька днів до російського вторгнення в Україну, купує згаданий на початку матеріалу особняк в одному з найпрестижніших районів Маямі — Coral Gables в окрузі Маямі-Дейд. От тільки вартість нової нерухомості аж ніяк не в’яжеться з виручкою від продажу попереднього житла, — вона становить 1 870 000 доларів. Для купівлі елітного маєтку молодій сім’ї Родрігесів потрібно було докласти до суми від продажу таунхаузу, ні багато ні мало, понад півтора мільйона доларів.

Однак це ще не всі дороговартісні витрати щасливих молодят 2022 року. На початку літа 2022-го Рубен Родрігес стає власником охоронної компанії City Watch Protective Services, яка з 1992 року надає послуги із неозброєної та озброєної охорони для готелів, розкішних кондомініумів, багатоквартирних і житлових будинків у штаті Флорида. Компанія має відповідну ліцензію, і під цією назвою її знають у Маямі з 2009 року. Це досить прибутковий бізнес, який може приносити мільйонні доходи своїм власникам.

Описані вище факти доводилися на підставі виписок з офіційних реєстрів США та інсайдерських даних від місцевих юристів. Одразу після виходу матеріалу міський голова Тернополя на своїй сторінці у Facebook оприлюднив спростування, назвавши розслідування "брехливим та фейковим".

Наприкінці 2022 року журналісти видання "Дзеркало тижня" звернулися в Державний департамент штату Флорида для отримання виписок із реєстрів та апостилю для цих документів. Документи були підготовлені та надіслані в Україну влітку цього року. Окремо з реєстру виборців штату Флорида було отримано витяг щодо реєстрації за адресою особняка Анастасії Родрігес її чоловіка Рубена Джеймса Родрігеса як виборця Республіканської партії. Ці дані стали остаточними та безапеляційними для доведення того, що донька мера Тернополя офіційно володіє маєтком за майже два мільйони доларів.

Та якщо доведено, що Анастасія Родрігес (Надал) володіє цією нерухомістю, то на сто відсотків можна стверджувати й про факт придбання нею 16 лютого 2023 року апартаментів у кондомініумі Wind у центрі Маямі за 380 тис. дол. Адже саме особняк на 7300 SW 77TH AVE Анастасія Родрігес вказала поштовою адресою при купівлі апартаментів у Wind.

Напередодні обох придбань мер Тернополя Сергій Надал навідувався до доньки у Маямі. За даними тих самих джерел, згадані апартаменти Анастасія Надал отримала від батька в подарунок за народження онука.

На оприлюднення нових даних мер Тернополя вирішив не реагувати. Але цього разу продовження минулорічного розслідування помітило НАЗК, яке розпочало перевірку щодо "встановлення відповідності рівня життя наявним у Сергія Надала та членів його сім’ї майну і одержаним доходам". Там звернулися у Державну службу фінансового моніторингу України для подальшої перевірки фінансовим моніторингом США рахунків Анастасії Родрігес. Також було направлено запит у ФБР із цією ж метою. Окремо було зроблено запити у прикордонну та митну служби США щодо перетинів кордону міським головою Тернополя.

НАБУ спочатку від цієї справи відмежувалося. Отримані матеріали звідти направили у НАЗК, яке своєю чергою чекало на здійснення певних процесуальних кроків саме від колег із бюро.

Тоді журналісти звернулися із заявою про скоєння злочину в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. Днями з Офісу генпрокурора України було отримано відповідь щодо реєстрації провадження 11 жовтня 2023 року. Правова кваліфікація — стаття 368-5 Кримінального кодексу України "Незаконне збагачення". Досудове розслідування здійснює НАБУ.

Нагадаємо, 5 квітня НАЗК склало адміністративний протокол з конфлікту інтересів щодо Тернопільського міського голови Сергія Надала. Мер Тернополя з 2021 та протягом 2022 року преміював себе в максимальному розмірі та надавав собі допомогу на оздоровлення, матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань також у максимальних гранично допустимих обсягах. Розмір премій міг досягати 250 % від посадового окладу. Однак суд визнав мера Тернополя невинуватим.

Читайте також

1