ДОТ під керівництвом Жумаділова довів ситуацію з постачанням продуктів для армії до критичного рівня - експерт

22 лютого ДОТ Жумаділова провів 11 харчових аукціонів, які скасував того ж дня
Важливо
ДОТ під керівництвом Жумаділова довів ситуацію з постачанням продуктів для армії до критичного рівня - експерт
Арсен Жумаділов
5 Березня 2024, 17:40
читать на русском

Новостворена структура у Міноборони – "Державний оператор тилу" (ДОТ), яку очолює Арсен Жумаділов – ускладнила ситуацію із постачанням продовольства армії до рівня загрози національній безпеці.

Такої думки про "реформи" Жумаділова дотримується економічний та політичний експерт, кандидат наук Юрій Гаврилечко.

"Місяць тому я уже торкався теми реформаторського зуду у забезпеченні ЗСУ продуктами, але ситуація, на жаль, йде за звичним сценарієм. Інновації не лише не покращують, а, станом на зараз, ускладнюють ситуацію", – каже Гаврилечко.

Аргументуючи свій висновок, він нагадує, що 22 лютого ДОТ Жумаділова провів 11 харчових аукціонів, які скасував того ж дня. Причина – рішення суду за скаргою одного з постачальників, яким в тендерних умовах ДОТ встановлено низку дискримінаційних вимог.

На додачу до скасування торгів державі доведеться ще й сплатити 600 000 грн судових зборів.

"Здавалось би, ну що з того, що гроші переходять з однієї бюджетної кишені до іншої, вони ж не губляться. Так, не губляться, але їх вже неможливо у звітному періоді витратити на потреби ЗСУ", – зазначає експерт.

28 лютого Жумаділов призначив нові торги за новими вимогами до постачальників, які "виявились не менш унікальними за попередні".

"Наприклад, за незареєстровану податкову накладну постачальник, має сплатити штраф, розмір якого дорівнює розміру втраченого замовником податкового кредиту. Або ще варіант – 20% від вартості товару, – наводить приклади Гаврилечко, при цьому коментуючи. – Можливо, голова ДОТ не знає, що судова практика забороняє штрафи за порушення реєстрації податкових накладних між сторонами договору. Це справа податкової і регулюється Податковим кодексом, а не особистим бажанням чиновника з держагенції, навіть якщо він її голова, як пан Жумаділов".

За поточними умовами, на постачальників продуктів чекають мільйонні штрафи на кожному кроці, "що майже автоматично відсікає виробників від участі в тендерах".

"Розуміють ці ризики можливі учасників тендерів? – Так. Тож нові суди щодо нових дискримінаційних норм вже можна прогнозувати. Як і нові зриви строків постачання продуктів. А це вже точно одна із загроз національній безпеці, бо голодні солдати – якісно воювати не можуть", – підсумовує експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що керівник "Державного оператору тилу" (ДОТ) Арсен Жумаділов може завалити усю систему постачання для армії. Також стало відомо, що Жумаділова збираються викликати до Ради через проблеми із закупівлями для ЗСУ.

Читайте також