Довоєнні податки та перевірки бізнесу повернуться з 1 серпня - Гетманцев

Штрафи за невикористання касових апаратів пропонувалося скасувати, однак наразі Україна не може піти на такий крок
Головне
Довоєнні податки та перевірки бізнесу повернуться з 1 серпня - Гетманцев
Фонд, гроші (Фото: pexels)
13 Червня 2023, 11:46
читать на русском

Через технічні причини Верховна Рада не встигла проголосувати за відновлення перевірок бізнесу й штрафів за невикористання касових апаратів з 1 липня. Утім, ці норми запрацюють із 1 серпня.

Про це заявив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев, передає Forbes Ukraine.

За словами посадовця, штрафи за невикористання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) пропонувалося скасувати, однак Гетманцев запевняє, що наразі Україна не може піти на такий крок.

"У нас є меморандум із МВФ, де це чорним по білому написано. Ми можемо багато чого хотіти, але є реалії, прописані в меморандумі, і від них ми будемо відштовхуватись, як країна, яка хоче отримати $115 млрд фінансування за чотири роки", – підкреслив він.

Як зазначається, нардепи ще можуть внести правки у законопроєкт, що має скасувати пільги для бізнесу та повернути перевірки. До прикладу, є правка, за якою чинний режим оподаткування залишиться для бізнесу у прифронтових зонах.

Також Гетманцев в одній із правок пропонує перевіряти лише тих, хто платить менші податки та менші зарплати, ніж у середньому по галузі.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що повернення податкової системи на довоєнний рівень відклали з 1 липня на більш пізній термін.

Перед тим, у січні Кабінет міністрів подав до Верховної Ради проєкт закону, яким пропонується скасувати податкові пільги, введені після початку війни. Законопроєкт був поданий в межах зобов’язань України перед Міжнародним валютним фондом.

Рада ухвалила цей законопроєкт 29 травня в першому читанні.

Згідно з проєктом, 1 липня 2023 року скасовуються наступні норми:

  • можливість для фізичних осіб - підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу;
  • можливість для фізичних осіб - підприємців платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;
  • зупинення проведення документальних перевірок;
  • зупинення перебігу строків (строків подання податкової звітності, строків проведення перевірок, строків отримання податкової інформації контролюючими органами, строків проведення процедури адміністративного оскарження тощо), визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення порядку використання реєстраторів розрахункових операцій / програмних реєстраторів розрахункових операцій.
1