Дружина заступника голови Держмитслужби Черкасського у 2022 році перевезла за кордон 760 тисяч доларів готівкою

Черкасського звільнили із займаної посади 24 березня 2023 року
Важливо
Дружина заступника голови Держмитслужби Черкасського у 2022 році перевезла за кордон 760 тисяч доларів готівкою
Руслан Черкасський
14 Квітня 2023, 15:30
читать на русском

Цивільна дружина одного з керівників Державної митної служби Руслана Черкаського у 2022 році перевезла через кордон $760 тис. готівкою.

Про це повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції.

"Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) завершило проведення моніторингу способу життя двох київських посадовців: головного державного інспектора Державної податкової служби України та заступника Голови Державної митної служби України. Результати моніторингів НАЗК передало до НАБУ та Національної поліції України", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що партнерка заступника голови Державної митної служби України перевезла через кордон 760 тис. дол.

У 2020 році заступник голови Держмитслужби та його співмешканка мали 4,7 млн грн, 75 тис. євро та 255 тис. дол., тобто загальна сума грошових активів на той час становила понад 14,5 млн грн.

У 2021 році пара отримала дохід на суму 2,4 млн грн, а в першому кварталі 2022 року на суму майже 288 тис. грн (без урахування податків). Також у тому ж році чиновник продав нерухомість в Об’єднаних Арабських Еміратах на суму майже 6,3 млн грн. Тобто грошові активи декларанта та члена його сім’ї за 2020 рік, законні доходи за 2021 рік та перший квартал 2022 року загалом становили 23,6 млн грн.

"Проте згідно з відомостями, наданими Львівською митницею Державної митної служби України, співмешканка ексчиновника у 2022 році при перетині кордону України вивезла 760 тис. дол. На кордоні вона надала банківську довідку, у якій зазначено, що з поточного рахунку жінка зняла готівкою 1,3 млн дол. (в еквіваленті станом на 01.03.2022 – 38 025 000 грн). Тобто співмешканка зняла суттєво більшу суму, ніж вказано в офіційних доходах обох партнерів", – зазначають в НАЗК.

НАЗК направило матеріали до НАБУ для розв'язання питання щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 368-5 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення), та здійснення досудового слідства, щоб притягнути його до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, НАЗК під час моніторингу способу життя заступника голови Держмитслужби Руслана Черкасського виявило майже 4 мільйони гривень ($150 тисяч), які йому нібито подарував батько-пенсіонер.

Нагадаємо, Черкасського називають реальним керівником митної служби, який, за словами нардепа Ярослава Железняка, керував митницею під наглядом заступника голови Офісу Президента Олега Татарова.

Руслан Черкасський — уродженець Донецька, з початку 90-х працює на митниці. ЗМІ називають його "багаторічним куратором контрабандних потоків". В часи правління регіоналів вважався креатурою тодішнього голови Офісу президента Андрія Клюєва.

"Керував апаратом РНБО при Раїсі Богатирьовій. Потім зайшов на Енергетичну митницю. Налагодивши там схеми та розставивши своїх людей, перейшов помічником головного "гаманця" регіоналів – Міністра доходів та зборів Олександра Клименка",— писали про Черкасського Львівські новини.

Після Революції гідності ховався від люстрації у Верховній Раді – помічником депутата-регіонала Ігоря Зварича. А з 2016 року знову поновився у системі ДФС - одразу керівником Київської митниці.

Брат Черкасського — Валерій Черкаський займає посаду в органах управління економічного сектору так званої "ДНР". Сам митник Черкасський мешкає у Києві в приватному будинку, який офіційно належить брату- днрівцю Валерію.

Руслан Черкасський ніколи офіційно не займався підприємницькою діяльністю, зробив кар’єру виключно на державній митній службі, що забезпечила йому дійсно розкішне життя.

Черкасському належить два будинки та вісім квартир, дві з яких знаходяться в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Одна з квартир є спільною власністю Руслана Черкасського та Віталія Кіро. Останньому належить в ОАЕ тютюнова фірма VK Tabacco FZE, що співпрацює з українською компанією "Юнайтед Табако", якій належить тютюнова фабрика на Дніпропетровщині в місті Жовті Води. Ця фабрика неодноразово фігурувала в справах з контрабанди сигарет.

Черкасський є власником чималого елітного автопарку. Зокрема йому належить люксовий автомобіль Bentley Continental GT, Mercedes-Benz G та BMW7.

Новий 2022 рік Черкасський з родиною зустрічав на орендованій віллі на острові Раа в Мальдівській Республіці, де вартість відпочинку на тиждень стартує від $100 тис.

Читайте також

1