Джонсон запропонував Зеленському створити європейський альянс проти росії

До нового союзу можуть приєднатися країни, незадоволені позицією ЄС і відповіддю Німеччини на військову агресію РФ
Головне
Джонсон запропонував Зеленському створити європейський альянс проти росії
Зеленський та Джонсон Фото: president.gov.ua
27 Травня 2022, 12:26
читать на русском

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон запропонував Володимиру Зеленському створити новий альянс проти Росії. Цей альянс може стати альтернативою вступу України до ЄС.

Як повідомляє Corriere Della Sera, через позицію окремих країн щодо перспективи членства України в Європейському союзі Джонсон виступає з пропозицією нової системи політичних, економічних і військових союзів.

Як зазначають джерела знайомі з переговорами, Джонсон ідею нового союзу представив Зеленському під час візиту до Києва 9 квітня.

Видання пише, що запропонована модель альянсу включатиме Велику Британію як лідера організації і такі країни, як Україна, Польща, Естонія, Латвія і Литва, а також, можливо, Туреччину.

На сьогодні Київ не обрав позиції з цього питання, однак українська еліта переконалася, що Німеччина та Франція не сподівається на поразку владіміра путіна.

Corriere Della Sera пише, що Зеленський обере позицію після саміту лідерів Євросоюзу 23 червня та їх рішення щодо статусу кандидата на вступ до ЄС.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду заявив, що Україна планує підписати "митний безвіз" з ЄС, побудувати європейську колію в країні, лібералізувати автомобільні вантажні перевезення, приєднатися до роумінгового простору ЄС та єдиної зони платежів у європейській валюті.

Читайте також