Ефективність Pfizer через пів року зменшується наполовину – вчені

Для вразливих груп населення рекомендують бустерну дозу вакцини
Ефективність Pfizer через пів року зменшується наполовину – вчені
COVID-вакцина Pfizer/BioNTech Фото: NHEE News
10 Жовтня 2021, 19:23
читать на русском

Ефективність вакцини проти коронавірусу Pfizer через 6 місяців після вакцинації знижується з 88% до 47%.

Про це свідчать результати дослідження вчених з компанії Pfizer та Kaiser Permanente, які опублікували в медичному журналі Lancet.

Дослідники з Pfizer і Kaiser Permanente вивчили електронні медичні картки приблизно 3,4 млн людей, які були пацієнтами в період із грудня 2020 року — коли вакцина вперше стала доступною — до серпня 2021 року.

Аналіз показав, що ефективність вакцини в запобіганні госпіталізації і смерті залишалася високою — 90% протягом принаймні шести місяців, навіть проти штаму "Дельта".

Але дані дають можливість зробити висновки, що ефективність вакцини проти штаму «Дельта» протягом першого місяця після другого щеплення становить 93%. Вона знижується до 53% через 4 місяці. Проти інших штамів ефективність знизилася до 97% з 67%.

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США раніше дозволило колоти бустерну третю дозу вакцини Pfizer/BioNTech літнім людям і американцям із груп ризику.

Про те, чим відрізняються між собою вакцини проти коронавірусу, які використовують в Україні, та які країни їх визнають, читайте у матеріалі Парламент.UA: Топ-4 вакцини від коронавірусу в Україні: чим вони відрізняються та де їх визнають.

Читайте також

1