Екіпаж літака, в якому перебував Протасевич, змушували сказати, що посадка у Мінську була добровільною

Пілоти не виконали вимог невідомих, які їм погрожували
Екіпаж літака, в якому перебував Протасевич, змушували сказати, що посадка у Мінську була добровільною
Літак Ryanair (Фото з сайту компанії)
15 Червня 2021, 21:21
читать на русском

До пілотів Ryanair після примусової посадки у Мінську літака, в якому перебував опозиційний журналіст Роман Протасевич зайшли невідомі і вимагали сказати на камеру, що літак посадили добровільно.

Про це розповів генеральний директор Ryanair Майкл О'Лірі, повідомляє The Irish Times.

За його словами, пілотів змушували повернути до Мінська, погрожуючи тим, що як тільки літак перетне кордон з Литвою, то одразу зірветься.

Директор компанії розповів, що пілоти просили Мінськ надати зв'язок з центром управління Ryanair в Варшаві, але їм сказали, що Ryanair не відповідали на телефонні дзвінки, що було абсолютною неправдою.

Капітану не було прямо наказано це робити (зробити посадку у Мінську — ред.), але у нього не залишилося жодної альтернативи, — зазначив Майкл О'Лірі. Також він додав, що пілоти відмовилися визнавати посадку літака добровільною.

Контекст. Нагадаємо, 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака знаходився засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

В Інтернеті з часом з'явився фрагмент розмови мінського авіадиспетчера із пілотом літака рейсу Афіни-Вільнюс авіакомпанії Ryanair, де той наказав приземлитись, пов'язавши це зі службою безпеки Білорусі.

Читайте також

1