Ексначальника СБУ у Харківській області Дудіна помістили під арешт без застави (відео)

Дудін підозрюється у державній зраді та самовільному залишенні місця служби
Ексначальника СБУ у Харківській області Дудіна помістили під арешт без застави (відео)
Затримання Романа Дудіна / Фото: ДБР
12 Вересня 2022, 19:20
читать на русском

Суд узяв під варту без визначення альтернативи у вигляді застави колишнього начальника управління Служби безпеки України в Харківській області Романа Дудіна.

Про це повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань.

Суд обрав запобіжний захід для колишнього керівника регіонального управління СБУ. За матеріалами ДБР суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для чинного співробітника СБУ, який до травня 2022 року очолював одне з регіональних управлінь Служби, – зазначає ДБР.

Відомство не вказує прізвище підозрюваного, проте, за інформацією Парламент.UA, йдеться про Романа Дудіна. Раніше у Генпрокуратурі повідомили подробиці його затримання та вручення йому повістки.

Затримання Романа Дудіна / Фото: ДБР

Затримання Романа Дудіна / Фото: ДБР

Дудін підозрюється у державній зраді та самовільному залишенні місця служби військовослужбовцем в умовах воєнного стану. Ексглава Харківського СБУ після повномасштабного вторгнення РФ втік до мами на Волинь, де пробув до березня.

Крім цього, після 24 лютого 2022 року Дудін умисно перешкоджав органам управління області організовувати оборону. Тобто, він фактично діяв у інтересах воєнізованих підрозділів та спецслужб російської федерації.

Затримання Романа Дудіна / Фото: ДБР

Співробітнику СБУ повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада) та ч. 5 ст. 407 КК України (самовільне залишення місця служби без поважних причин, вчиненому в умовах воєнного стану військовослужбовцем).

Санкція статті передбачає покарання до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що 29 травня президент України Володимир Зеленський звільнив Дудіна з посади глави Управління СБУ у Харківській області. Тоді глава держави сказав, що посадовець "не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе особисто". Інформацію щодо Дудіна перевіряло ДБР.

Сам глава Харківського обласного управління СБУ Роман Дудін вважає несправедливим таке рішення і згоден на поліграф, щоб спростувати звинувачення на його адресу. Також Дудін пояснив, чому його затримали - він вважає це політичним замовленням. 

Читайте також наш матеріал: Звільнення та службові перевірки: що відбувається в СБУ й ОГП та хто тепер ними керує

Читайте також