Екснардеп Трухін, який отримав вирок ВАКС, "перефарбувався" у волонтери

Колишній народний обранець нібито працює водієм і вільно виїжджає за кордон за гуманітаркою
Головне
Екснардеп Трухін, який отримав вирок ВАКС, "перефарбувався" у волонтери
Трухін Олександр (фото: facebook.com/aleksandrtrukhin40)
29 Травня 2023, 13:28
читать на русском

Офіційно у водії Трухіна відрядив благодійний фонд "Відродження Харкова". Організація з’явилася у березні 2022 року. Засновниками виступили п’ятеро мешканців Харкова. Із березня 2023-го фонд прописаний у Хусті Закарпатської області.

Про це повідомило видання "Главком"

Керівник "Відродження Харкова" Олександр Бондар заявив, що не знайомий із екснардепом Трухіним.

"Ніколи в житті його не бачив і не спілкувався. На сайті нашої організації є відповідна форма, яку може заповнити будь-яка людина, котра хоче стати волонтером. Трухін зареєструвався. Комунікація з ним відбувається через його помічницю. Фонд отримав митну декларацію, в якій вказано відомості про гуманітарний вантаж, завезений Олександром Трухіним. Наразі він знову за межами України у гуманітарних цілях. Тобто, згідно з розпорядженням голови обласної військової адміністрації, йому дається 30 днів з моменту перетину кордону для перебування за кордоном", – пояснив Олександр Бондар.

І надав копії митної декларації ввезеного гуманітарного вантажу екснардепом.

Отже, Трухін привіз три квадрокоптери Mavic 3. До речі, міністр оборони Олексій Резніков назвав "Мавіки" "весільними" дронами і такими, що "не змінять ситуації на полі бою". Середня ціна на них в Україні трохи більше ніж 100 тис. грн. "Ексслуга" завіз дрони в кінці березня, а на початку квітня передав їх військовій частині, яка дислокується на Західній Україні.

Важлива деталь. До вироку антикорупційного суду Трухін, як народний депутат, мав імунітет від мобілізації на фронт. Нині у нього волонтерська бронь.

Нагадаємо, 22 лютого суд виніс вирок депутату "Слуги народу" Олександру Трухіну: він пішов на угоду зі слідством і визнав свою провину в пропозиції хабаря поліціянту.

Трухін і Спеціалізована антикорупційна прокуратура підписали угоду 17 лютого 2023. За її умовами, депутат зобов'язується протягом місяця заплатити 6 мільйонів гривень підтримку ЗСУ, зокрема, на проєкт United24 та "Армія дронів". За словами прокурора, таким чином нардеп, зокрема, підтвердить своє каяття.

Також "слуга" має заплатити штраф – 68 тисяч гривень. Це максимальна сума штрафу за статтею, яку інкримінують Трухіну.

Заставу, яку депутат вносив під час слідства, теж перерахують на ЗСУ – це 49,6 тисячі гривень.

Під час укладання угоди Трухін розповів, за що саме він пропонував хабар – за те, щоб найскоріше залишити місце ДТП. Прокурор наголосив, що ця угода жодним чином не стосується участі "слуги" в самій аварії. Це, на думку обвинувачення, означає, що злочин Трухіна не був настільки небезпечним, щоб призначати йому більш тяжке покарання, ніж штраф. Також на вибір санкції вплинула наявність у нардепа двох дітей і заохочень від державних органів.

Читайте також

1