Нардеп Трухін визнав, що пропонував хабаря поліцейському і пішов на угоду зі слідством

За умовами угоди, Трухін має перерахувати 6 мільйонів гривень на дрони для ЗСУ
Головне
Нардеп Трухін визнав, що пропонував хабаря поліцейському і пішов на угоду зі слідством
Трухін Олександр (фото: facebook.com/aleksandrtrukhin40)
22 Лютого 2023, 18:43
читать на русском

Суд виніс вирок депутату "Слуги народу" Олександру Трухіну: він пішов на угоду зі слідством і визнав свою провину в пропозиції хабаря поліціянту.

Про це стало відомо з трансляції засідання Вищого антикорупційного суду.

 "Я хочу повідомити суд і інших учасників судового засідання, що була надіслана угода про визнання винуватості, яка підписана між мною... та обвинуваченим Трухіним... Ми дійшли згоди, що дійсно ця угода буде відповідати суспільному інтересу, зважаючи на те, що Трухін як народний депутат за час війни не втік, не вживав якихось антиукраїнських заходів, а навпаки займав проукраїнську позицію. Він багато надавав документів, де він брав часть в яких заходах на міжнародном рівні, "- сказав прокурор.

"Я хотів би сказати дуже дякую команді НАБУ, тому що вони дуже коректно і правильно займали свою позицію, не зловживали своїми повноваженням, дуже коректно вели цю справу. Я вважаю, що, мабуть, коректно ведуть й інші справи. Дуже професійно працювала команда Спеціалізованої антикорупційної прокуратури... Я розумію, що не треба завантажувати ані суд, ані прокуратуру поясненням, додатковими розглядами, витрачаннями грошей платників податків та свій час... Краще, якщо людина не права, дійти до згоди і знайти шляхи вирішення, котрі будуть справедливі, правдиві... Розумію, що зробив дурницю, і вона є неправильною. Готовий понести за це покарання", - констатував Трухін.

Трухін і Спеціалізована антикорупційна прокуратура підписали угоду 17 лютого 2023. За її умовами, депутат зобов'язується протягом місяця заплатити 6 мільйонів гривень підтримку ЗСУ, зокрема, на проєкт United24 та "Армія дронів". За словами прокурора, таким чином нардеп, зокрема, підтвердить своє каяття.

Також "слуга" має заплатити штраф – 68 тисяч гривень. Це максимальна сума штрафу за статтею, яку інкримінують Трухіну.

Заставу, яку депутат вносив під час слідства, теж перерахують на ЗСУ – це 49,6 тисячі гривень.

Під час укладання угоди Трухін розповів, за що саме він пропонував хабар – за те, щоб найскоріше залишити місце ДТП. Прокурор наголосив, що ця угода жодним чином не стосується участі "слуги" в самій аварії. Це, на думку обвинувачення, означає, що злочин Трухіна не був настільки небезпечним, щоб призначати йому більш тяжке покарання, ніж штраф. Також на вибір санкції вплинула наявність у нардепа двох дітей і заохочень від державних органів.

Після того, як вирок набере чинності, Трухін втратить мандат народного обранця.

За умовами угоди, Трухін також зобов'язується протягом місяця перерахувати 6 млн грн на підтримку ЗСУ — зокрема на проєкт United24 та "Армія дронів".

Подробиці скандалу із Трухіним:

23 серпня 2021 року на Бориспільській трасі сталася аварія за участі народного обранця Трухіна (досьє Трухіна). Його Audi в'їхала в автомобіль Ford, який протаранив інше авто. Внаслідок ДТП постраждали шестеро осіб, зокрема двоє дітей.

31 серпня у поліції зазначили, що через наявність серед фігурантів справи народного депутата України, зокрема від "Слуги народу" Олександра Трухіна, розслідуванням займатиметься Державне бюро розслідувань.

1 лютого 2022 року з'ясувалось, що Трухін намагався "зам'яти" справу хабарем. За кермом Audi A8 був чоловік, схожий на нардепа, який почав запевняти, що йому треба встигнути на засідання Верховної Ради та вмовляти патрульного відпустити його.

Зокрема він казав: "Давай я тихенько в ліс піду", "потім знайдемося, я тобі віддячу". Депутат також казав, що замовить слівце за патрульного перед міністром внутрішніх справ Монастирським. Також депутат почав пропонувати патрульному Петрику принести з багажника сумку, де "було 150 тисяч".

2 лютого фракція "Слуга народу" оприлюднила заяву, що виключила нардепа зі своїх рядів. Цього ж дня на ситуацію відреагував президент Зеленський. Він зазначив, що депутат має відповісти за свій вчинок повною мірою.

7 лютого патрульного Сергія Петрика викликали до ДБР на допит як свідка.

7 вересня 2022 року НАБУ та САП повідомили народному депутату Олександру Трухіну про підозру у пропонуванні хабаря правоохоронцям.

21 вересня Трухіну, якого підозрюють у спробі підкупу працівників поліції після ДТП за його участі минулого літа, суд призначив заставу у розмірі майже 50 тисяч гривень.

Читайте також

1