Експерт назвав фактори, які стримують повноцінний запуск ринку землі в Україні

Продаж землі в країні в десятки разів менший, ніж того очікували
Ексклюзив
Експерт назвав фактори, які стримують повноцінний запуск ринку землі в Україні
Земля (Фото: pexels)
4 Листопада 2021, 15:08
читать на русском

Керівник практики "Земельне право і нерухомість", партнер, адвокат АО "Ассирія" Олександр Кодолов назвав фактори, які стримують повноцінний запуск ринку землі. 

Про це він розповів у коментарі "Парламент.UA".

За його словами, продаж землі на сьогодні в десятки разів менший, ніж того очікували до запуску ринку землі. Цьому слугує складна та довготривала процедура оформлення угод купівлі-продажу, передбачена законодавством.

Нотаріуси не справляються або взагалі не беруться за оформлення таких угод. За той час, який вони витрачають на всі передбачені законодавством перевірки та процедури оформлення угод, вони можуть оформити купу інших документів та заробити навіть більше коштів на таких послугах. До того ж усі процедури – нові, і можна наробити купу помилок, за що нотаріуси несуть відповідальність, – зазначив експерт.

Крім того, більшість сільгоспземель перебувають в оренді на 10-15 років, тобто покупець після отримання прав власності на такі земельні ділянки взагалі не зможе користуватися ними для власних потреб аж до закінчення дії таких договорів оренди.

Ще один негативний фактор – права власності на велику кількість земель у громадян не оформлені належним чином, що потребує додаткового часу та коштів на приведення документів в належний стан. Часто буває, що земля не зареєстрована, не оформлена спадщина чи людина перебуває в реєстрі боржників через несплачені штрафи та стягнення, про що навіть не здогадується.

У більшості випадків [землю] продають на сьогодні ті, кому терміново потрібні гроші (на лікування, весілля, купівлю техніки, погашення боргів тощо), тому що всі інші чекають подальшого зростання цін та 2024 року, коли на ринок вийдуть юридичні особи з великими грошима, – пояснив адвокат.

Нагадаємо, що у концепції земельної реформи в Україні є низка положень, які експерти однозначно відносять до недоліків роботи авторів реформи і які можуть мати незворотні наслідки для аграрної галузі, яка генерує 17% ВВП і 45% валютних надходжень до бюджету.

Читайте також