Експерт розповів, чи отримає Україна економічну вигоду від "податку на Google"

Найбільші компанії повинні сплачувати 15% додаткового податку
Ексклюзив
Експерт розповів, чи отримає Україна економічну вигоду від "податку на Google"
Телефон (фото: Pexels)
10 Червня 2021, 13:31
читать на русском

Україна навряд чи зможе отримати якісь економічні вигоди з угоди країн Великої сімки щодо єдиного податку для транснаціональних IT-корпорацій.

Про це розповів у коментарі Парламент.UA економічний експерт, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

В мене є дуже глибоке відчуття, що Україна з цих 15% додаткового податку не отримає ні копійки. Тому що цей податок буде сплачуватися по місцю створення доданої вартості цих високотехнологічних товарів, - зазначив він.

За його словами, розширених пропозицій Україна ще не бачила. Втім, там було зазначено, що компанії мають сплачувати цей податок там, де вони активно присутні на ринку.

Пендзин наголосив, що податки сплачуватимуть за місцем реєстрації, окрім заробітних плат і так далі.

Є багато компаній які, наприклад, в Європі (в Угорщині чи Словаччині тощо) мають якісь свої виробництва, а фактично зареєстровані, наприклад, на Кіпрі. Тож сплачують вони податки за місцем реєстрації, окрім заробітних плат і так далі. А йдеться саме про податок з результатів діяльності, - пояснив експерт.


Контекст. Країни Великої сімки погодили глобальний цифровий податок для світових IT-гігантів, а в Україні ж попереду ухвала "податку на Google".

Ще на етапі обговорення впровадження податку для транснаціональних IT-корпорацій говорили про ймовірне здорожчання їхніх послуг. Тоді голова фінансового комітету та автор цієї ініціативи Данило Гетманцев відзначив, що припускає здорожчання деяких послуг через новий податок.

Розповідав про наслідки впровадження "податку на Google" і міністр культури Олександр Ткаченко. За його словами, такий податок принесе чималі додаткові кошти бюджету, а от українці від цього жодним чином не постраждають.

Читайте також

1