Експерт розповів, чому затягувалося підписання угоди про "відкрите небо"

Схвалення документу неодноразово відкладалося
Ексклюзив
Експерт розповів, чому затягувалося підписання угоди про "відкрите небо"
Літак (фото: Pexels)
22 Жовтня 2021, 16:57
читать на русском

Переговори про укладання угоди між Україною та ЄС про "авіаційний безвіз" розпочалися ще у 2006 році. Проте тільки через 7 років текст угоди фактично зафіксували. Це відбулося 28 листопада 2013 року під час саміту "Східного партнерства" ЄС у Вільнюсі.

Про це йдеться у матеріалі Парламент.UA.

Відтак схвалення документу неодноразово відкладалося. Спершу це було через конфлікт між Іспанією та Великою Британією стосовно використання аеропорту, розташованого у Гібралтарі. Річ у тім, що іспанці вважають Гібралтар незаконно окупованою територією ще з XVIII століття. Своєю чергою британці наполягали на тому, аби законодавство ЄС поширювалось і на аеропорт в Гібралтарі. Розв’язання проблеми стало можливим лише після виходу Об’єднаного Королівства з ЄС, який остаточно відбувся 31 січня 2020 року.

Водночас як розповів у коментарі Парламент.UA кандидат економічних наук Олександр Хмелевський, підписання угоди затягувалося і через військовий конфлікт на Донбасі. Адже, згідно з угодою, Україна має забезпечити європейські стандарти безпеки. А збитий малайзійський Боїнг надовго зняв угоду з порядку денного. Проте згодом Європейська Комісія таки змогла перезапустити технічну підготовку до підписання угоди з Україною.

Нагадаємо, що згадана угода – багатостороння. Вона надає учасникам можливість здійснювати обльоти територій один одного, тобто встановлює режим "відкритого неба". ​​Основна мета її створення ґрунтувалася на вільному доступі до ринку всіх компаній, рівних умовах конкуренції та загальних правилах, включаючи сфери безпеки, безпеки управління повітряним рухом, соціальних питань та навколишнього середовища.

Читайте також