Експерт спрогнозував, на скільки здорожчає хліб в Україні

Вартість стратегічного продукту у 2022 році зросте до 35%
Важливо
Експерт спрогнозував, на скільки здорожчає хліб в Україні
Хліб (фото з відкритих джерел)
28 Грудня 2021, 22:02
читать на русском

У наступному році в Україні хліб може здорожчати на третину.

Таку думку висловив голова Спілки українського селянства Іван Томич, передає agronews.ua.

За його словами, здорожчання хлібобулочних виробів відбудеться внаслідок дефіциту борошна.

Варіант може бути поганим. Що визначальне? Визначальне – наявність борошна для випікання хліба в Україні. На сьогодні ситуація погана: якісної пшениці, а відповідно борошна другого-третього класу у нас буде дефіцит, – вважає він.

Також він звернув увагу, що в Україні спостерігається нестача зерна внаслідок зростання його експорту.

Було все нормально, урожай добрий… Вивезли. Тобто підхід такий: вивозили – заробляємо, а потім ввозитимемо – і зароблятимемо. Що скажуть ті мільйони українців, якщо хліб буде 50 гривень? Цей хліб наш, звичайний, український. Проблема у тому, що вчасно не використовували інструменти – Аграрний фонд, Держрезерв, інтервенції, – пояснив Томич.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд розробляє механізми підтримки хлібопекарів, аби забезпечити безперебійне виробництво та стабільні ціни на хліб соціальних сортів. Він наголосив, що Кабінет міністрів планує застосовувати механізми підтримки до збалансування світових цін на блакитне паливо. Крім того, Уряд планує запровадити обмеження націнки для низки соціальних та харчових продуктів, що також дозволить стримати зростання їх ціни.

Читайте також

1