Експолковник Нацполіції є одним з підозрюваних у підготовці псевдомітингів під ОП, - глава МВС

Також у цій справі є й інші підозрювані, але наразі щодо цих осіб тривають слідчі та оперативні дії
Головне
Експолковник Нацполіції є одним з підозрюваних у підготовці псевдомітингів під ОП, - глава МВС
Юрій Голубан / Фото: Цензор.нет
1 Лютого 2022, 13:58
читать на русском

Колишній працівник правоохоронних органів Юрій Голубан є одним із підозрюваних у справі про планування масових заворушень у центрі Києва, під Офісом презмдента.

Про це повідомляє Департамент комунікації Міністерства внутрішніх справ України

Так, дійсно, одним із затриманих є особа, на прізвище Голубан, який раніше був працівником правоохоронних органів, — зазначив глава МВС Денис Монастирський в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

За його словами, слідство працює над встановленням замовників масових заворушень у центрі столиці для дестабілізації ситуації в Україні. Також у цій справі є й інші підозрювані, але наразі щодо цих осіб тривають слідчі та оперативні дії, процес розслідування триває.

Зазначимо, що 31 січня було затримано Департаментом стратегічних розслідувань Нацполіції у справі про підготовку масових заворушень в Україні колишнього полковника Національної поліції Юрія Голубана.

Що відомо про Юрія Голубана

Як пише ZN.ua, у 2017 році  Голубана було звинувачено у сприянні терористам так званої "ДНР", що підтверджується його присутністю серед бойовиків на фото та відео того періоду. Цією справою займався нардеп Ігор Луценко.

Юрій Голубан / Фото: ZN.ua

Також повідомлялося, що до початку бойових дій Голубан працював у СБУ Донецька під безпосереднім керівництвом одного із командирів донецьких бойовиків Олександра Ходаковського.

Так, командир проросійського підрозділу бойовиків "Восток" Олександр Ходаковський на своїй сторінці у Facebook написав про те, що Голубан – його "колишній підлеглий, бойовик із позивним "Дракон".

Юрій Голубан / Фото: ZN.ua

Попри пред'явлені звинувачення, Голубан не лише уникнув відповідальності за сепаратизм, але й був прийнятий на роботу до Національної поліції та користувався прихильністю української влади на чолі з п'ятим президентом Петром Порошенком.

16 березня 2017 року радник глави МВС Антон Геращенко в інтерв'ю "Радіо Свобода" навіть пригрозив судовим позовом Ігорю Луценку за наклеп, бо той звинуватив Голубана у сепаратизмі.

Ми знаємо, що Юрій (Голубан, - ред.) не має жодного відношення до терористичної діяльності. Навпаки, він — герой України. А на Ігоря Луценка сьогодні буде подано позов за образу честі та гідності полковника, за ті жахливі образи, які він завдав йому в ефірі, — заявив Геращенко.

За день до інтерв'ю Геращенка полковника поліції Юрія Голубана було нагороджено орденом "За заслуги" ІІІ ступеня.

Згідно з указом Президента України Петра Порошенка, командира роти поліції особливого призначення Головного управління Національної поліції в Донецькій області Юрія Голубана нагороджено орденом "За заслуги" ІІІ-го ступеню – за вагомий особистий внесок у забезпечення правопорядку, захист конституційних прав і свобод громадян, зразкове виконання службового обов’язку і проявлену при цьому мужність, - йдеться у повідомленні МВС.

Нагородження Юрія Голубана / Фото: mvs.gov.ua

Після нагородження Голубана інтернет-видання "Дорожній контроль" опублікувало документ, в якому надано інформацію, що Юрій Голубан у 2016 році звинувачувався прокуратурою України у скоєнні кримінального злочину за ч. 2 ст. 365 КК — перевищення влади.

Фото: roadcontrol.org.ua

Як повідомляла пресслужба МВС у 2017 році, полковник поліції Голубан служив у спецпідрозділах  МВС, СБУ, Міністерства оборони України. У липні 2014 року з пенсії пішов добровольцем в зону АТО після початку агресії РФ, служив у добровольчому батальйоні "Київ-1".

Юрій Голубан брав участь у бойових діях 2014-15 років в Мар’їнці та Красногорівці, звільняв від бойовиків Мар’їнку під час штурму ворога 3-4 червня 2015 року. Брав участь у звільненні будівлі Мар’їнського відділення міліції, де укріпилися терористи. У складі свого підрозділу неодноразово затримував коригувальників вогню та ворожих розвідників.

Був поранений, у 2015 році переніс складну операцію. З червня 2016 року очолював роту поліції особливого призначення Головного управління Національної поліції в Донецькій області.

Юрій Голубан / Фото: Цензор.нет

У 2017 році тодішній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що у відомстві перевірятимуть будь-яку отриману інформацію, адже одним із принципів роботи міністерства є відкритість. Зокрема, перевіркою інформації щодо Юрія Голубана вже займається служба внутрішньої безпеки.

Водночас міністр звернув увагу на той факт, що заяви бойовика Ходаківського збіглися із заявами окремих народних депутатів.

Ні в кого немає ідеальної біографії. Однак у мене викликає подив, коли деякі особи в нашому парламенті діють синхронно із терористом Ходаковським, – зазначив глава МВС.

За словами Авакова, фахівці вже встановили, що поширене у мережі відео є змонтованим, але воно викликало питання в суспільстві.

А в лютому 2019 році Аваков в інтерв'ю для ZN.ua заявив, що колишній полковник поліції Юрій Голубан, який брав участь не лише в АТО, а й міг воювати з іншого боку у батальйоні "Восток", вже не працює у системі МВС. Проти нього проводиться розслідування.  За словами міністра, це питання складне, коливається між раціо й емоціо:

"У нас негідники стають героями і навпаки. І дуже швидко... Ми уважно вивчили ситуацію. Там все не так просто. Він не ангел, як він себе намагався подати, але і не диявол, як його намагаються описати. У ряді фронтових ситуацій, як і в ситуації з Парасюком з товаришами, він, на мій погляд, вів себе абсолютно адекватно, чим привернув до себе увагу з боку Петра Олексійовича, отримав нагороду і публічність.

Потім, коли виник скандал, пов'язаний з його можливою причетністю до незаконних формувань, ми копнули глибше і виявили, що Голубан півтора місяця невідомо де перебував. Його спочатку усунули, потім звільнили. Однак переконливих доказів його провини теж поки немає. Провадження відкрито, розслідування триває. Під час війни просто немає чорного/білого, скрізь відтінки. Важливо не забувати принципи, розбиратися по совісті, а не слідувати тиску або кон'юнктурі".

Нагадаємо, що міністр внутрішніх справ Денис Монастирський повідомив, що 30 січня у Києві було затримано групу осіб, які планували заворушення під Офісом президента у столиці. Загальна кількість учасників нараховувала 5 тисяч осіб, з яких "тітушки" - 1,5 тисяч осіб.

За його словами, заворушення з обов'язковим насильством та пролиттям крові мали відбутись 31 січня під Офісом президента. Для цього була підготовлена ​​навіть бутафорська кров, яку мали використовувати під час зіткнень із правоохоронцями. Також були підготовлені й групи медиків, які мали підтвердити поранення людей.

А згідно з сьогоднішньою заявою Монастирського, Голубан та його спільники, окрім Києва, планували організацію заворушень у Сумській, Чернігівській, Полтавській та Черкаській областях. Наразі опрацьовується версія зв'язку організаторів зі спецслужбами Російської Федерації.

Читайте також