Ексвикладачці столичного вишу Більченко повідомили про підозру у держзраді

Її підозрюють у держзраді та вербуванні корегувальників
Ексвикладачці столичного вишу Більченко повідомили про підозру у держзраді
Євгенія Більченко / Фото: t.me/bilchenkozhenya
25 Серпня 2022, 22:09
читать на русском

Колишній викладачці столичного університету ім. М. П. Драгоманова Євгенії Більченко повідомлено про підозру у державній зраді та вербуванні корегувальників.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора України.

Печерською окружною прокуратурою міста Києва повідомлено про підозру колишній викладачці столичного університету у державній зраді та створенні на замовлення російських спецслужб мережі агентів для отримання даних про розташування ЗСУ та тероборони. Також повідомлено про підозру двом її спільникам, - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, з лютого 2022 року підозрювана, перебуваючи в росії, та, діючи на замовлення кураторів з РФ, створила та адмініструвала у месенджері Тelegram низку груп. У цих групах жінка вербувала громадян України для отримання від них інформації про розташування та переміщення військовослужбовців Збройних Сил України та територіальної оборони м. Києві та Київській області.

За попередніми даними, вона завербувала понад 10 осіб, які, починаючи з 24 лютого 2022 року, здійснювали обходи визначених ділянок у м. Києві та Київській області та фотографували місця дислокації і пересування українських військовослужбовців, після чого ці відомості передавались кураторам з силових структур РФ.

Крім того, на своїй сторінці в забороненій в Україні російській соцмережі "vkontakte" та на каналі "YouTube" викладачка поширювала відео та дописи, які за своїм змістом виправдовували та визнавали правомірною збройну агресію РФ проти України. Також у цих повідомленнях вона закликала до насильницької зміни та повалення конституційного ладу й захоплення державної влади в Україні.

Наразі підозрюваній інкриміновано дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану та виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, - зазначили в Офісі генпрокурора.

Також повідомлено про підозру одному з членів групи у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України (ч. 3 ст. 436-2 КК України). Крім того, до суду вже передано обвинувальний акт щодо одного із агентів за фактами державної зради та незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч. 2. ст. 111 та ч. 1 ст. 263 КК України).

Нагадаємо, що скандальна викладачка Більченко виїхала з України, вискочила заміж і подалася на громадянство Росії.

На початку 2021 року розгорівся скандал із Євгенією Більченко, яка була викладачем Національного педуніверситету імені Михайла Драгоманова. Причиною стало висловлювання "педагога" про перехід сфери обслуговування в Україні державною мовою. Більченко назвала "мовний закон" маразмом, а Україну - "черговий опухлий лімфовузол в тілі онкохворої американської колонії".

Міністерство освіти та науки опублікувало заяву стосовно ситуації в Національному педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова.

У МОН заявили, що не мають повноважень ухвалювати рішення щодо працевлаштування чи звільнення викладачів вищих навчальних закладів.

1