Енергоатом показав, як пошириться радіація у разі аварії на Запорізькій АЕС (карта)

Опубліковано нове прогнозування поширення радіації
Головне
Енергоатом показав, як пошириться радіація у разі аварії на Запорізькій АЕС (карта)
Запорізька АЕС / Фото: Енергоатом
28 Серпня 2022, 14:38
читать на русском

Радіаційна хмара в разі важкої аварії на Запорізькій АЕС відповідно до рози вітрів на понеділок, 29 серпня 2022 року, накриє частину півдня України та південно-західні регіони росії.

Про це повідомляє "Енергоатом".

В разі аварії на одному з енергоблоків ЗАЕС хмара розповсюдження радіації рухатиметься за вітром на південний схід у бік росії. Відповідний розрахунковий прогноз станом на 29 серпня 2022 року зробили фахівці Держатомрегулювання України, - йдеться у повідомленні.

Якби на ЗАЕС зараз сталася аварія: карта. Фото: Енергоатом

Населенню на потенційно небезпечних територіях показано проведення йодної профілактики та обмеження перебування на відкритій місцевості без гострої потреби, а в разі її появи застосовувати захисні засоби для органів дихання.

Також рекомендовано:

  • провести герметизацію приміщень (вікон, дверей),
  • відключити кондиціонери, вентилятори,
  • закрити вентиляційні продухи, димоходи тощо;
  • ввести спеціальні режими роботи шкіл та дитячих садків,
  • організувати санітарні бар’єри на входах до приміщень, що включають зняття верхнього одягу та перевзування.

Крім того, на потенційно небезпечних територіях рекомендується вжити заходів з герметизації та упаковки продуктів харчування, води, білизни, документів і цінних речей, обмежити лісокористування та не порушувати заборону на полювання і рибну ловлю в місцевих водоймах.

Для запобігання запиленню на відкритих місцевостях рекомендовано проведення дезактивації територій, а також введення спеціальних обмежень для автотранспорту щодо виїзду на узбіччя, руху по дорогах без жорсткого покриття.

Нагадаємо, що 25 серпня через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – "Дніпровська". Три інших лінії зв’язку раніше були пошкоджені під час рашистських обстрілів.

Читайте також

1