Існує ймовірність того, що окупанти вирішать підірвати Запорізьку АЕС - Данілов

ЗАЕС - найбільша АЕС у Європі, там шість величезних енергоблоків
Існує ймовірність того, що окупанти вирішать підірвати Запорізьку АЕС - Данілов
Запорізька АЕС
12 Серпня 2022, 13:27
читать на русском

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що існує ймовірність рішення окупантів підірвати Запорізьку атомну електростанцію.

Про це Данілов сказав в ефірі "Радіо НВ", зазначивши, єдиний спосіб вирішити проблему загрози ядерної катастрофи – це вимагати від РФ, щоб її війська залишили станцію.

Її (станцію) захопили озброєні терористи, нагнали техніку на ту територію. Якщо ми зараз почнемо з ними там "з’ясовувати стосунки", то ймовірність того, що вони приймуть рішення, що потрібно її підірвати, - існує, - сказав Данілов, відповідаючи на запитання, який вихід Україна бачить із ситуації у зв’язку з ядерним тероризмом РФ на території Запорізької АЕС.

Він наголосив, що це об’єкт підвищеної небезпеки.

І не дай Боже, станеться там якась ядерна катастрофа, то я можу сказати, що те, що було у Чорнобилі – це квіточки в порівнянні з тим, що може статися на Запорізькій атомній... Тому що це найбільша АЕС у Європі, там шість величезних енергоблоків стоїть, - наголосив Данілов.

Секретар РНБО вважає, що у світі не хочуть займатися розв'язанням цієї проблеми. Зокрема, МАГАТЕ мала реагувати з першого дня, коли почалися події на Запорізькій АЕС, але "десь поділася".

На його переконання, весь світ зараз має вимагати, щоб російські окупанти залишили територію станції і вона перейшла під контроль України.

Нагадаємо, 3 серпня у МАГАТЕ заявили, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю Міжнародної агенції з атомної енергії та що принципи ядерної безпеки на станції порушені.

6 серпня стало відомо, що російські війська завезли невідомий вантаж на Запорізьку АЕС, можливо, для замінування електростанції. 

8 серпня в Енергоатомі заявили, що окупанти можуть підірвати Запорізьку атомну станцію, яку замінували солдати армії рф.

Експерти оцінили можливі наслідки аварії на Запорізькій атомній електростанції. До аварії може призвести пожежа, вибух або ураження снарядами, бомбами, ракетами.

Читайте також