Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на Чорнобильській

В разі катастрофи площа потенційної зони відчуження складе до 30 тис. кв. км
Важливо
Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на Чорнобильській
Атомна електростанція Фото: https://t.me/energoatom_ua
10 Серпня 2022, 11:09
читать на русском

Експерти оцінили можливі наслідки аварії на Запорізькій атомній електростанції. До аварії може призвести пожежа, вибух або ураження снарядами, бомбами, ракетами.

Як повідомляє НАЕК "Енергоатом" з посиланням на інформацію Державної агенції з управління зоною відчуження, у разі аварії на ЗАЕС площа потенційної зони відчуження складе до 30 тис. квадратних кілометрів. Це як десять Чорнобильських зон відчуження.

Також, внаслідок ймовірної аварії на ЗАЕС, Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства.

При цьому площа потенційної забрудненої території – до 2 млн кв. км, а ступінь зараження інших територій України та Європи, росії та білорусі залежатиме від вітру.

Радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів Лала Тарапакіна у Фейсбуці зазначила, що в разі аварії на ЗАЕС кількість ліквідаторів може становити від 1 млн осіб, а загиблих – десятки тисяч, залежно від поточної кількості людей на території Запорізької області, кількість евакуйованих/відселених осіб – від 2 млн осіб.

Також на неосяжну кількість років буде забруднена ріка Дніпро. Аварія може спричинити викид радіоактивного цезію-137 у кількостях, небезпечних для здоров'я людей, ґрунтів, водойм. Основна частина викидів припаде на Україну, але постраждають також ЄС, білорусь і росія, - додала вона.

Нагадаємо, 3 серпня у МАГАТЕ заявили, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю Міжнародної агенції з атомної енергії та що принципи ядерної безпеки на станції порушені.

6 серпня стало відомо, що російські війська завезли невідомий вантаж на Запорізьку АЕС, можливо, для замінування електростанції. 

8 серпня в Енергоатомі заявили, що окупанти можуть підірвати Запорізьку атомну станцію, яку замінували солдати армії рф.

Також в НАЕК зазначають, що рашисти пошкодили азотно-кисневу станцію на Запорізькій АЕС. Існує небезпека витоку водню та розпилення радіоактивних речовин.

1