Ситуації на Запорізької АЕС погіршилась: росіяни хочуть під'єднати її на Крим

Зараз ЗАЕС працює з видачею в одну лінію
Ситуації на Запорізької АЕС погіршилась: росіяни хочуть під'єднати її на Крим
Окупанти на Запорізькій АЕС Фото: https://www.facebook.com/energoatom.ua
9 Серпня 2022, 18:38
читать на русском

Персонал "Росатома" передав на Запорізьку АЕС спеціальну програму з перепідключення її на Крим. Ситуація погіршилась.

Про це повідомив президент "Енергоатому" Петро Котін під час телемарафону, додавши, що передумовою є важке пошкодження ліній зв’язку ЗАЕС з енергосистемою України.

Пошкоджено три лінії, і зараз ЗАЕС працює, на жаль, з видачею в одну лінію. І це дуже небезпечно, бо може статися відключення і цієї лінії чи пошкодження її через обстріли. Після цього станція перейде в режим, коли вона не має зовнішнього забезпечення електроживлення, - сказав Котін.

За його словами, на станції є 20 дизель-генераторів, які на випадок аварії будуть охолоджувати всі активні зони в реакторах.

Є питання по сховищу відпрацьованого ядерного палива, який має 174 контейнери. Вони стоять просто неба і останні вибухи були в 20 метрах від цих контейнерів. Якби вони (загарбники - ред.) влучили по цих контейнерах, то вже ми б з вами рахували наслідки виходу радіоактивних речовин з цих контейнерів.

На Запорізькій АЕС ми близько від першої стадії японської Фукусіми, бо там, нагадаю, є зараз лише одна лінія. Якщо вона (станція - ред.) відключиться і перейде на дизель-генератори, то все буде залежати від надійності їх роботи і достатньої кількості палива, що там є для цих дизелів, - пояснив керівник "Енергоатому".

Що ж до плану перепідключення ЗАЕС на Крим, для цього її потрібно загасити, а також загасити весь південь України - окуповані частини Херсонської та Запорізької областей.

Нагадаємо, 3 серпня у МАГАТЕ заявили, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю Міжнародної агенції з атомної енергії та що принципи ядерної безпеки на станції порушені.

6 серпня стало відомо, що російські війська завезли невідомий вантаж на Запорізьку АЕС, можливо, для замінування електростанції. 

8 серпня в Енергоатомі заявили, що окупанти можуть підірвати Запорізьку атомну станцію, яку замінували солдати армії рф.

Читайте також

1