Найвищий рівень загрози на ЗАЕС: силовики можуть оголосити евакуацію

МВС готується до будь-яких сценаріїв розвитку подій
Головне
Найвищий рівень загрози на ЗАЕС: силовики можуть оголосити евакуацію
Запорізька АЕС / Фото: facebook.com/energoatom.ua
12 Серпня 2022, 12:29
читать на русском

Наразі контроль на Запорізькій атомній електростанції відсутній, тому Міністерство внутрішніх справ готується до будь-яких сценаріїв.

По це заявив очільник МВС Дмитро Монастирський, передає пресслужба відомства.

Адекватний контроль за діями Запорізької АЕС відсутній. Сьогодні вона фактично перебуває не просто в руках ворога, а й в руках неосвідчених спеціалістів, які дійсно можуть допустити трагедію. Ті українські фахівці, які там залишилися, частково не допускаються до ділянок, де вони мають бути. Як відомо на території станції сьогодні перебуває військова техніка рф. Все це оцінюється як найвищий рівень загрози, – зазначив міністр.

Монастирський заявив, що МВС разом з ДСНС і Мінрегіону обговорює різні сценарії в тому числі й евакуацію населення навколишніх населених пунктів.

І важко навіть собі уявити той масштаб трагедії, який може бути, якщо росіяни й далі там залишаться. Після останніх обстрілів станції, ми переконалися, що для них немає ніяких стримуючих факторів. Вони готові на будь-які дії, попри наслідки. Це говорить про те, що уже сьогодні ми маємо готуватися до будь-яких сценаріїв, – зазначив він.

Тим часом у ЗАЕС повідомили про ситуацію на станції станом на 12 серпня:

Внаслідок атаки на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист – і один із трьох працюючих енергоблоків тепер відключений.

Під час обстрілів серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію, об‘єднаний допоміжний корпус, насосну станцію господарсько-побутових стоків. Обстрілювали також пожежну частину, розташовану за територією ЗАЕС і призначену для її захисту від пожеж та їх гасіння у разі надзвичайних ситуацій на станції.

Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, високою є і пожежна небезпека.

Крім того, пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС.

Нагадаємо, 3 серпня у МАГАТЕ заявили, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю Міжнародної агенції з атомної енергії та що принципи ядерної безпеки на станції порушені.

6 серпня стало відомо, що російські війська завезли невідомий вантаж на Запорізьку АЕС, можливо, для замінування електростанції. 

8 серпня в Енергоатомі заявили, що окупанти можуть підірвати Запорізьку атомну станцію, яку замінували солдати армії рф.

Експерти оцінили можливі наслідки аварії на Запорізькій атомній електростанції. До аварії може призвести пожежа, вибух або ураження снарядами, бомбами, ракетами.

1