Феєрверки та салюти хочуть заборонити в Україні

Відповідний законопроєкт вже зареєстровано у Верховній Раді
Феєрверки та салюти хочуть заборонити в Україні
Феєрверк / Фото: Pexels
8 Червня 2022, 15:37
читать на русском

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №7438, який забороняє продаж та використання феєрверків.

Про це повідомила співавторка законопроєкту, заступниця голови гуманітарного комітету Євгенія Кравчук, передає пресслужба партії "Слуга народу".

За її словами, звуки та світло від салютів шкодять психологічному здоров’ю населення під час війни через схожість зі звуками вибухів. Піротехніка також небезпечна для довкілля, може фізично травмувати людей та тварин.

Цю законодавчу ініціативу ми готували ще до повномасштабного вторгнення для безпеки ветеранів та переселенців, які мають посттравматичний стресовий розлад, а також піклуючись про тварин, які потерпають від гучних салютів. Але після 24 лютого така необхідність тільки посилилася. Виявилося, що попри війну ледь не щотижня з’являються новини про салюти в Одесі, Дніпрі та навіть Бучі, – наголосила вона.

Що передбачає законопроєкт:

  • Заборону використання феєрверків, зокрема салютів і петард, та проведення будь-яких заходів із використанням піротехніки та вибухових речовин.
  • Серед винятків – сценічна піротехніка Т1 та Т2, феєрверки класу F1, які мають низький рівень небезпеки та незначний рівень шуму, а також використання піротехнічних виробів Збройними силами, Національною поліцією та аварійно-рятувальними службами.
  • Заборона продажу та/або передачі усіх феєрверків, окрім класу F1, які мають дуже низький рівень небезпеки і незначний рівень шуму.
  • Водночас особам до 16 років буде заборонено продаж та/або передача навіть феєрверків класу F1.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підтримав петицію про заборону використання петард, феєрверків та інших піротехнічних виробів. Він доручив Кабінету міністрів зайнятися цим питанням.

1