Фігурант розслідувань щодо корупції у "Великому будівництві" Юрій Голик досі регулярно їздить в ОП, — розслідування

Під час спілкування з журналістами Голик вирішив заперечити, що був координатором "Великого будівництва"
Головне
Фігурант розслідувань щодо корупції у "Великому будівництві" Юрій Голик досі регулярно їздить в ОП, — розслідування
Юрій Голик
3 Жовтня 2023, 14:31
читать на русском

Координатор національної програми "Велике будівництво" Юрій Голик попри скандали з дорожніми підрядами і відсутністю посади в Офісі президента продовжує регулярно відвідувати Банкову.

Журналісти проєкту Bihus.Info виявили, як автомобіль Голика у серпні 2023 року регулярно виїжджав із котеджного містечка поблизу столиці і направлявся в урядовий квартал, де без зупинки на перевірку проїжджав блокпост.

"Після скандалу з виділенням 1,5 мільярда за дорожні роботи на Дніпропетровщині фірмі, пов’язаній із його товаришем, головою ОВА Валентином Резніченком, кар’єрі Голика мав би настати кінець. Та кінець не настав. Бізнесмен продовжує систематично кататися на Банкову, не маючи там жодної посади. А компанії "Будінвест Інжиніринг" продовжують платити мільйони за "експлуатаційне утримання доріг", - наголошується у матеріалі.

Голик не дав прямої відповіді журналістам на питання, чи відвідував він Офіс президента і яка була мета таких поїздок.

"Офіс президента може відвідувати хто завгодно, якщо ОП вважатиме це за потрібне. Це дорадчий орган, який у рамках своєї роботи може залучати до своєї діяльності різноманітних експертів", - заявив він.

Розслідувачі також поцікавилися, чому після 4,5 років роботи радником голови Дніпропетровської ОДА Валентина Резніченка Голик значно збагатився.

"Я міг зробити це у 2014-15 роках. Мої доходи і доходи громадянської дружини дозволяють це зробити", -  зазначив він і додав, що мав навіть більше бізнесів, ніж ті, які можна побачити у офіційних джерелах.

Також Голик вирішив заперечити, що був консультантом "Великого будівництва" попри те, що раніше у чисельних інтерв’ю саме так і представлявся.

"У вас є документ, у якому написано, що я був консультантом "Великого будівництва"? Є ж юридична складова, а є паркан, на якому вам здається, що щось написано", - сказав він журналістам.

Окрім цього, у розслідуванні йдеться про зв'язки Голика із заступником голови Нацполіції Дмитром Тишлеком, керівником управління контррозвідувального захисту об'єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму СБУ Артемом Шилом і міністром фінансів Сергієм Марченком.

Як пише видання  ZN.UA, Юрій Голик продовжує зберігати за собою кабінет на третьому поверсі Банкової. Утім, навесні в інтерв'ю ZN.UA нинішній заступник голови офісу президента з регіональної політики Олексій Кулеба це заперечував.

Нагадаємо, детективи розслідують, як одна приватна компанія отримала на дороги на Дніпропетровщині 1,5 мільярда гривень, і таким чином було встановлено рекорд фінансування відновлення доріг по всій Україні. Підприємство пов'язують із близькою подругою ексголови Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка.

У грудні минулого року детективи НАБУ провели обшуки ексглави обласної військової адміністрації. Тоді ж НАБУ прийшло і до Голика.

Останній є державним менеджером, який обіймав посаду радника прем'єр-міністра Олексія Гончарука у 2019-2020 роках, а також радником голови Дніпропетровської ОВА. Координатором ініційованої президентом програми "Велике будівництво" він став у лютому 2020 року.

Де-юре Голик немає жодної офіційної посади, але де-факто глибоко залучений до цих процесів – у ЗМІ його зазвичай називають куратором Великого будівництва, яке теж у полі зору НАБУ. Сам він характеризує себе як консультант президентського проєкту. Наразі він також інтегрований у процеси відновлення інфраструктури України. Проте Кирила Тимошенка вже звільнено з ОПУ, а ось "Брабус" Голика дуже часто паркується у внутрішньому дворі президентського палацу.

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва закрив адміністративну справу, пов’язану з корупцією, проти ексзаступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка.

1