Фігуранта справи про хабар Байдену, ексміністра Злочевського зняли з розшуку

Ексміністра звинувачували в багатомільйонних хабарях Джо і Хантеру Байденам
Головне
Фігуранта справи про хабар Байдену, ексміністра Злочевського зняли з розшуку
30 Листопада 2023, 20:50
читать на русском

Національне антикорупційне бюро скасувало розшук ексміністра екології Миколи Злочевського в Україні і за кордоном.

Про це свідчить відповідна інформація в базі розшуку МВС, передають Українськi Новини.

За відповідними параметрами такої людини немає в розшуку. Коли було знято Злочевського з розшуку невідомо.

Микола Злочевський був нардепом від "Партії регіонів", після чого в 2010-2012 роках очолював міністерство охорони навколишнього природного середовища України, а в 2012-2014 роках був заступником секретаря РНБО.

За результатами 2020-го статки Злочевського оцінювались у $500 млн і він входив у топ-20 найбагатших українців за версією Forbes.

Його ключовий актив – газодобувна компанія Burisma, що має десятки свердловин по всій країні. У 2014-2019 роках до наглядової ради Burisma входив син теперішнього президента США Джо Байдена Гантер. З листопада 2019 Злочевський знаходиться в розшуку в рамках розслідування діяльності компанії Burisma, а в 2020 році потрапив в скандал з рекордним для України хабарем в розмірі $6 млн, якими намагалися підкупити САП і НАБУ за закриття провадження.

В 2023 році один з сенаторів-республіканців оприлюднив конфіденційний документ ФБР зі свідченнями анонімного джерела про $10 млн хабаря, який Злочевський начебто сплатив Джо Байдену та його сину Гантеру. Документ стверджує, що Злочевський розповів, що його змушували заплатити Байденам, та він заплатив $5 млн "одному Байдену" і $5 млн "іншому Байдену", але конкретно імена Джо чи Гантер не згадуються.

Нагадаємо, колишній міністр екології та природних ресурсів України часів Януковича Микола Злочевський  отримав штраф у розмірі 68 тисяч гривень у справі про хабар правоохоронцям. Крім штрафу, Злочевський надав 500 млн гривень для проєкту Армія дронів. Також обвинувачений надав допомогу підрозділам ЗСУ у вигляді купівлі обладнання на загальну суму понад 160 млн гривень.

Як відомо, 2020 року правоохоронці затримали колишню керівницю одного з департаментів ДФС України Олену Мазурову, колишнього першого заступника начальника ГУ ДПС у Києві Миколу Ілляшенка та одного з керівників групи компаній Burisma, яку пов'язують з Миколою Злочевським, Андрія Кічу. їх затримали на спробі підкупу керівництва антикорупційних органів. Чиновники запропонували закрити кримінальне провадження за підозрою колишнього топпосадовця за (власника Burisma Holdings ексміністра екології Миколи Злочевського).

"Послугу" оцінили у 5 млн дол. США, ще 1 млн дол. США посадовець ГУ ДПС взяв собі "зверху". Цих всіх осіб, а також ініціатора підкупу притягнули до відповідальності.

Читайте також