Фінансист назвав галузі, в які уряд найбільше заклав видатків на 2022 рік

Україна витрачає дуже вагомий відсоток від ВВП на військо
Ексклюзив
Фінансист назвав галузі, в які уряд найбільше заклав видатків на 2022 рік
Гроші (Фото: сторінка НБУ у Фейсбук)
26 Жовтня 2021, 18:27
читать на русском

Кабінет міністрів у бюджет на 2022 рік найбільше заклав видатків на оборону, медицину та цифровізацію.

Про це розповів фінансист Роман Бабіцький у коментарі "Парламент.UA".

Так, міністри передбачили рекордно високі видатки на оборону – приблизно 6% від ВВП. А ще 197 млрд грн на медицину, що є найбільшими видатками за всю історію незалежної України.

Бабіцький зазначив, що Україна витрачає дуже вагомий відсоток від ВВП на військо, водночас саме ВВП – мале у порівнянні з тією ж Росією.

Проблема недостатнього фінансування війська лежить глибше рішень Кабміну. Те ж стосується новоствореного Бюро економічної безпеки, на яке виділили зовсім мало фінансів — а саме ця структура могла б, за правильної роботи, щедро наповнити наш бюджет, – додав він.

На що цього року ще не поскупились — так це на всякого роду інновації. Урядовці пропонують кардинально збільшити фінансування Фонду енергоефективності та Міністерства цифрової трансформації. Вперше плануються кошти на державні інвестиційні проєкти та розвиток проєктів в ІТ – 2,7 млрд грн. Втім, як наголошує Анатолій Кінах, немає конкретизації, на що підуть ці ресурси.

Крім згаданого, наступного року кошти виділять на нову бюджетну програму щодо питної води. Урядовці хочуть зробити якісну воду доступною в усіх регіонах. Ще одна програма стосується якісного харчування в школах. На оновлення харчоблоків у школах передбачили рекордні приблизно 1,5 млрд грн.

Окрім того, понад 53 млрд грн Кабмін передбачив на розвиток регіонів. Зокрема, міністри заклали 11 млрд грн на Фонд регіонального розвитку, який передбачає розбудову інфраструктурних проєктів.

Культуролог Євген Савісько звернув увагу на те, що уряд збільшив видатки на культуру майже на 2 млрд грн. Водночас каже, не факт що це відбудеться. Мовляв, навіть якщо ці кошти й виділять, то інфляція, суттєве здорожчання комунальних послуг та підвищення рівня мінімальної зарплати знищать таке збільшення.

Не помітно, щоб були закладені окремим рядком кошти на компенсації закладам культури в разі введення в Україні загального або часткового локдауну. В разі необхідності скоротять видатки на культуру, соціальну сферу (передусім видатки на субсидії) та на розвиток молоді і спорту. Як завжди, – сказав експерт у коментарі "Парламент.UA".

Нагадаємо, що Верховна Рада 20 жовтня підтримала висновки та пропозиції до закону про державний бюджет України на 2022 рік.

Читайте також