Експерт розповів, яким сферам уріжуть видатки у 2022-му

Про ракетно-космічну сферу доведеться на деякий час забути
Ексклюзив
Експерт розповів, яким сферам уріжуть видатки у 2022-му
Кабінет Міністрів України (фото: Парламент UA)
26 Жовтня 2021, 15:58
читать на русском

Згідно з проєктом бюджету на 2022 рік, недостатньо профінансованими залишаться стратегічні галузі промисловості. Оборонка, космічна галузь та авіабудування отримають на всіх лише 7,5 млрд грн.

Про це розповів президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Анатолій Кінах у коментарі "Парламент.UA".

За його словами, про реалізацію системних проєктів, передбачених програмами авіабудування, ракетно-космічної сфери, доведеться на деякий час забути.

Крім того, на підтримку аграріїв планують витратити на 100 млн грн менше, ніж у 2021 році – загалом 4,4 млрд грн. І це при тому, зауважує Анатолій Кінах, що вже на 30% подорожчали мінеральні добрива, той же газ буде надалі закладений у собівартість продукції перероблення.

Турбує і те, що за окремими статтями видатків йдуть безпосередні прив’язки до законопроєкту 5600, проти якого активно виступає бізнес-спільнота. Він посилить фіскальний тиск і значно розширить повноваження податкової. А водночас розбудова закладів охорони здоров’я, наприклад, на яку планують виділити 4 млрд грн, залежатиме від ухвалення цього законопроєкту, – додав він.

Засновник інвестиційної компанії "Babitskyi Investment Management", експерт в питаннях інвестицій та фінансів Роман Бабіцький звернув нашу увагу на те, що Офіс президента "нарешті згадав слово скромність" і вирішив урізати собі фінансування. Паралельно з цим уряд зменшив фінансування Верховної Ради та Суспільного мовника. Хоча фінансування для останнього, на думку експерта, можна було б і залишити.

Що стало несподіванкою – так це фінансування МВС. Вперше з 2014-го воно не зростає, а навпаки. Тут можна пожартувати, що поліції за Авакова було краще. Але варто згадати, що МВС — це ще також і служба охорони кордону та Нацгвардія. І це вже тривожний дзвінок, оскільки більшість бюджету відомства з року в рік йде на силові структури на кшталт КОРД та "малинових беретів", – вважає експерт.

Читайте більше у нашому матеріалі: Держбюджет-2022: основні параметри, хто скільки отримає та чи реально виконати

Читайте також

1