Гаррі Поттер і таємна винагорода: українці намагались провезти до Росії партію книг

Книг було приблизно на 80 тис. грн
Гаррі Поттер і таємна винагорода: українці намагались провезти до Росії партію книг
Контрабанда книг про Гаррі Поттера (фото: facebook.com/DPSUkraine)
28 Грудня 2020, 10:52
читать на русском

Двоє українських громадян за винагороду в 400 доларів здійснили спробу контрабанди серії книг про Гаррі Поттера та деталей до трактора до Росії.

Про це повідомила Державна прикордонна служба України.

Зазначається, що двоє українців за 400 доларів США погодились перемістити через кордон до РФ сотні книжок всесвітньо відомого роману та запчастин до тракторів на територію Росії.

Прикордонники неподалік населеного пункту Борисівка, що у Харківській області, під час перевірки автомобіля ВАЗ-2121 знайшли 275 книг про хлопчика, який вижив, а також три турбіни до тракторної техніки. Чоловіки проживають у Харкові, але за винагороду вирішили перевезти товар.

Читайте також

Як повідомили затримані, за цю оборудку їм пообіцяли заплатити по 200 доларів США.

На українців складено адміністративні матеріали за спробу незаконного перетинання кордону, рішення за якими винесе суд. Книги, попередньо оцінені у 80 тис. грн та запчастини будуть передані до компетентних правоохоронних органів, - повідомили прикордонники.

Нагадаємо, що Служба безпеки України запобігла незаконному вивезенню за кордон унікального прижиттєвого видання "Кобзаря" Шевченка. Контрабанду раритету організував київський посередник на замовлення європейських клієнтів. Він найняв кур’єра, який мав вивезти "Кобзар" через пункт пропуску "Ягодин".

За попередніми висновками експертів, вилучене видання "Кобзаря" є однією з останніх прижиттєвих публікацій автора і на аукціонах в Європі може коштувати від 50 тисяч доларів США. Наразі в Україні за офіційними даними залишилося лише вісім примірників такого видання і вони є культурною та історичною цінністю для нашої країни.

1