Глава МОЗ самостійно визначив постачальника COVID-вакцини - Медзакупівлі

Жумаділов звинуватив Степанова "у бездарних спробах вести перемовини"
Головне
Глава МОЗ самостійно визначив постачальника COVID-вакцини - Медзакупівлі
Арсен Жумаділов Фото: facebook.com/arsen.zhumadilov
3 Січня 2021, 19:07
читать на русском

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов самостійно визначив постачальника вакцини від коронавірусу для України.

Про це заявив глава держпідприємства "Медичні закупівлі України" Арсен Жумаділов на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, міністр довгий час декларував, що веде перемовини з виробниками вакцин. А у цей час велика кількість країн змогли замовити значні обсяги вакцин.

У середньому у світі на людину замовлено дозу вакцини. Таким чином, для України сьогодні виробники мали б зарезервувати 40 млн доз вакцин, щоб ми не були у світових аутсайдерах. За винятком 8 млн доз по COVAX, замовлення на комерційній основі мало б сягнути 32 млн доз, - зазначив Жумаділов.

Читайте також

Натомість, наголосив він, станом на 29 грудня "ми мали нуль".

Глава "Медзакупівель" нагадав, що лише 10 грудня МОЗ уповноважило ДП на проведення закупівлі та у цей самий день ДП повідомило виробників вакцин-кандидатів про це рішення та проінформувала про намір замовити певний обсяг вакцини.

Жумаділов вважає, що у межах цієї закупівлі не дотрималися принципу розділення функцій політичного органу та закупівельної агенції.

Міністр, по суті, сам визначив постачальника. За моєю інформацією, Україна могла отримати ціну щонайменше на один долар США нижчу від фінальної, якби ДП вело переговори самостійно, створивши конкурентний тиск на постачальника. Станом на сьогодні ми дійсно могли мати вже два контракти, а не один, по двох різних вакцинах, - стверджує Жумаділов.

Читайте також

Він також додав, що "підігравати далі міністру Степанову в його бездарних спробах вести переговори, розділяючи з ним відповідальність за провал у передзамовленні вакцин", він не планує.

Нагадаємо, що у Міністерстві охорони здоров'я сподіваються закупити до 200 тисяч доз COVID-вакцини вже в лютому.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов (досьє Степанова) заявив, що у державному бюджеті на 2021 рік закладено недостатньо коштів на вакцинацію проти COVID-19, тому Міністерство охорони здоров'я шукає шляхи отримання додаткових коштів.

Читайте більше у нашому матеріаліТоп-5 вакцин від коронавірусу: яка ефективніша і коли з'являться