Голова НКРЕКП Тарасюк має доступ до нарад РНБО, попри те, що веде бізнес з дружиною путінського олігарха Гінера

Російському олігарху Євгену Гінеру інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України
Головне
Голова НКРЕКП Тарасюк має доступ до нарад РНБО, попри те, що веде бізнес з дружиною путінського олігарха Гінера
Валерій Тарасюк
9 Квітня 2024, 17:39
читать на русском

Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк 5 квітня був допущений до участі у нараді в Раді національної безпеки і оборони України з питань проходження осінньо-зимових періодів та додаткових заходів посилення національної безпеки в енергетичній сфері в особливий період, інформує Укрінформ.

Нарада проходила під головуванням секретаря РНБО Олександра Литвиненка.

І Валерій Тарасюк був присутній на ній разом з міністром розвитку громад, територій та інфраструктури Олександром Кубраковим, міністром енергетики Германом Галущенко та очільниками провідних структур енергетичного та нафтогазового сектору.

Водночас Валерій Тарасюк, як свідчать дані порталу OpenData, володіє часткою ТОВ "КОМПАНІЯ „МЕТАЛ ІНВЕСТ“", якому належать корпоративні права ТОВ "РЕЛАКС-ЕНЕРГО". Серед інших засновників ТОВ "РЕЛАКС-ЕНЕРГО" наявне ПАТ "ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ "СЕВАСТОПО­ЛЬЕНЕРГО", усі власники якого  Ярославська Марина Володимирівна,  Альтбергс Артурс, Вігантс Валтс та Сізерман Олег Юрійович) перебувають сьогодні під антиросійськими санкціями РНБО. Попри санкції вказане підприємство,  як відображено у OpenData, продовжує працювати в Україні та станом на  08.04.2024 є платником ПДВ № 054710810130.

Усі вказані вище - Ярославська, Альтбергс,  Вігантс, Сізерман, - за даними ЕП, є власниками групи російської енергетичної VS Energy. Їй належать пакети акцій пяти українськиї обленерго.

"Зараз у власності VS Energy перебувають пакети акцій "Херсонобленерго", "Кіровоградобленерго", "Житомиробленерго", "Рівнеобленерго" та "Чернівціобленерго", оформлені на фірму "ВС енерджі інтернешнл Україна", - писало видання.

Марина Ярославська володіє 20% цих обленерго та є дружиною російського олігарха Євгена Гінера.

Останнього наприкінці минулого року ДБР та СБУ оголосили в розшук.  Йому інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 3 ст. 110). За даними ж СБУ, Гінер постачав окупантам 80% усіх патронів для війни проти України.

Відповідно, голова НКРЕКП Валерій Тарасюк сьогодні, маючи доступ до нарад в Апараті РНБО, може володіти інформацію стратегічного та оборонного значення. Також йому очевидно доступні дані стосовно захисту енергетичних об'єктів України, на які постійно полюють росіяни. Однак паралельно Тарасюк продовжує перебувати у прямих бізнес-зв'язках з підсанкційною РНБО дружиною росіянина, що входить до найближчого олігархічного оточення Путіна.

Читайте також