Голова ОАСК Вовк позивається проти України до Європейського суду з прав людини – ЗМІ

Предметом позову є розголошення на сайті НАБУ відомостей кримінальної справи проти Вовка
19 Квітня, 21:12

Глава Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк подав позов до Європейського суду з прав людини проти держави Україна через розголошення матеріалів кримінальної справи щодо нього на сайті Національного антикорупційного бюро.

Про це пише видання "Капітал".

Заяву подано 13 січня 2021 року. Справі присвоєно номер 54353/20.

У заяві суддя Вовк стверджує, що від 2016 року у нього, як у голови ОАСК, були розбіжності і відкрита конфронтація з НАБУ. При цьому суддя вважає, що НАБУ організувало проти нього громадську кампанію.

Вовк стверджує, що в липні 2019 року НАБУ опублікувало на своєму сайті інформацію, про кримінальну справу проти судді, що перебувала на розгляді, включно із записами розмов, отриманих в результаті негласного спостереження. При цьому, як стверджує суддя, коментарі до публікації були написані таким чином, як ніби звинувачення НАБУ ґрунтувалися на вже доведених фактах. Інша аналогічна публікація зʼявилася в липні 2020 року.

Суддя Вовк скаржиться на те, що такі заяви НАБУ, засновані на недоведених обвинуваченнях, порушили його презумпцію невинуватості. Він також стверджує, що зазначені публікації порушили право на повагу до його приватного життя і зашкодили його репутації.

Позивач також стверджує, що в Україні у нього немає ефективних засобів правового захисту від цих дій НАБУ. При цьому, на думку Вовка, метою НАБУ було зовсім не інформування громадськості, а заподіяння шкоди його репутації, тиск на судову систему і створення іміджу НАБУ як ефективного органу.

У звʼязку з початком розгляду, ЄСПЛ направив кілька питань сторонам справи, на які вони мають дати відповідь.

Коли саме винесуть вердикт у справі, не повідомляється.

Читайте також

Нагадаємо, 3 листопада Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка, якого підозрює у створенні злочинної організації з метою захоплення державної влади. Відтоді суддя Вовк не з`являється до суду для обрання йому запобіжного заходу.

13 квітня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва" як невідкладний.

Голова Окружного адміністративного суду міста Києва Павло Вовк (досьє Павла Вовка) вважає, що Зеленський вирішивши внести законопроєкт про ліквідацію суду, оскільки піддався на провокації окремих активістів.