Головний санлікар розповів про протипокази до вакцинації від коронавірусу

Людей, які мають прямі протипокази до вакцинації, в Україні менше одного відсотка
Головний санлікар розповів про протипокази до вакцинації від коронавірусу
Вакцина (Фото: Reuters)
28 Вересня 2021, 01:29
читать на русском

Прямими протипоказами до вакцинації від коронавірусу є алергічні реакції на препарати, а серцево-судинні захворювання, навпаки, є показанням для щеплення.

Про це повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв'ю для "РБК-Україна".

Більшість людей вважає, що має якісь медичні протипокази. Але під час консультації у свого лікаря їх переконують, що той стан, який у них є, не є медичним протипоказом до вакцинації від коронавірусної хвороби, - розповів санлікар (досьє Ігоря Кузіна).

На переконання Кузіна, серцево-судинні хвороби - це не протипоказання, а навпаки - показання для проведення вакцинації. Тому що людина, яка має важкі супутні неінфекційні хвороби, потенційно важче переносить коронавірус.

Щодо можливостей виникнення алергічних реакцій, то тут має вирішувати сімейний лікар кожного пацієнта.

Залежно від перебігу тієї чи іншої хвороби вона (алергічна реакція - ред.) може стати абсолютним медичним протипоказом. Це також залежить від типу вакцини, від віку, він анамнезу алергічних реакцій, чи була людина вакцинована взагалі, як вона перенесла перше щеплення, якщо таке було, - пояснив Кузін. - Тому, якщо лікар не може вирішити про наявність чи відсутність медичних протипоказів, або не може порадити певну стратегію щодо вакцинації - я б радив такого лікаря просто змінити і підписати декларацію з іншим, - резюмував головний санлікар.

Нагадаємо, що в Україні з кожним днем зростає захворюваність на коронавірус. В деяких областях країни перевищені епідеміологічні показники, які визначені в постанові Кабінету Міністрів України. Одні - близькі до "червоної" зону карантину, в інших -  повністю заповнені ліжкомісця для хворих.

Читайте більше у нашому матеріалі про завантаженість медичної системи через нову хвилю коронавірусу: Коронавірус атакує Україну: що відбувається в лікарнях у регіонах.

1