Гучна заява Пристайка: реакція Офісу президента та пояснення від посла

Північноатлантичний курс залишиться "безумовним пріоритетом" для України
Важливо
Гучна заява Пристайка: реакція Офісу президента та пояснення від посла
НАТО Фото: сторінка Альянсу у Фейсбуці
14 Лютого 2022, 12:06
читать на русском

Після заяви посла України у Великій Британії Вадима Пристайка про те, що Україна може відмовитися від вступу до НАТО, пояснювати його слова довелося Офісу президента, МЗС та самому послу.

Зокрема, речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що слова посла України у Великій Британії Вадима Пристайка про те, що Україна нібито може відмовитися від руху до НАТО, вирвані з контексту.

У коментарі УНІАН Ніколенко сказав, що "Україна готова йти на будь-які формати діалогів з країнами і міжнародними організаціями". Але нагадав, що перспектива членства у НАТО закріплена в Конституції України.

Прессекретар президента Сергій Никифоров зазначив, що Пристайко має пояснити свої слова сам. Проте він вважає, що яким би не було пояснення посла, "північноатлантичний та європейський курс залишається безумовним пріоритетом" України.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк також заявив, що євроатлантичний курс України незмінний та закріплений в Конституції.

Коли черга дійшла до роз'яснень від самого Пристайка, він у понеділок в інтерв'ю BBC Breakfast запевнив, що не мав на увазі вже плани про відмову від євроатлантичних прагнень.

Він заперечив, що мав на увазі, що Україна відмовиться від вступу в НАТО.

Я сказав, що ми не є членом НАТО просто зараз, і ми готові до багатьох поступок, і це те, що ми робимо у переговорах з росіянами, але не йдеться про НАТО, що закріплено в Конституції, - сказав посол.

Нагадаємо, раніше посол України у Великій Британії Вадим Пристайко в інтерв'ю BBC Radio 5 Live заявив, що Україна може відмовитись від вступу до Північноатлантичного альянсу (НАТО), якщо її до цього змусять обставини.

Читайте також

1