Іпотечне кредитування для молоді: хто і як може отримати позику

Іпотека видається на 20 років
Іпотечне кредитування для молоді: хто і як може отримати позику
Оподаткування житла (Фото: Міністерство фінансів України)
16 Лютого 2023, 12:12
читать на русском

В Україні діє програма іпотечного кредитування для молоді. Нею можуть скористатися молоді сім’ї, одинокі молоді люди, а також молоді вчені.

У Державному фонді сприяння молодіжному кредитуванню розповіли, хто може отримати житло в межах програми та що для цього потрібно.

Хто може оформити молодіжний кредит на житло

В Україні це може зробити:

  • молода сім’я громадян України, де вік кожного з подружжя – до 35 років включно (або одинокі молоді громадяни такого ж віку);
  • сім’я (чи одинокі молоді громадяни), де чоловік або дружина є вченим віком до 40 років включно, який має науковий ступінь доктора наук за умови, що вік іншого з подружжя не перевищує 35 років включно;
  • претендентом подана і зареєстрована заява-анкета;
  • кандидат не належить до підсанкційних осіб.
  • особа, що претендує на кредит, перебуває на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов (т. зв. "квартирний облік", його ведуть місцеві органи влади), або:

- у кожного з членів молодої сім’ї відсутнє у власності житло, крім житла на території з Переліку територій, де ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ, або:

- кожен член сім’ї володіє житлом, площа якого не перевищує 13,65 кв. м,

Підтвердження особою своєї платоспроможності: після сплати щомісячного платежу за кредитом залишок середньомісячного доходу кандидата і повнолітніх членів сім’ї не може бути меншим за прожитковий мінімум на кожного члена сім’ї.

На яких умовах надається кредит на житло для молоді

Термін кредитування в межах програми становить  до 20 років. Фіксована відсоткова ставка на весь період кредитування – 7% річних. Також сім'я має зробити перший внесок, який складає 6% вартості житла.

Кредитування за молодіжною програмою здійснюється за чергою згідно з датою подання заяв-анкет від громадян. Інформація про місце громадянина в черзі та про рух черги розміщується на сайтах регіональних відділень Держмолодьжитла у відповідному розділі вкладки "Житлові програми".

Як можна зареєструватися у програмі

Молоді люди можуть зареєструватися у програмі:

  • онлайн – через вебсайти регіональних відділень Фонду;
  • особисто – у регіональних відділеннях Держмолодьжитла.

На які об’єкти можна отримати кредит в межах програми

Молоді може отримати кредит на:

  • житло, збудоване не більше ніж 50 чи реконструйовано не більше 35 років тому;
  • житло, що будується.

Вибір об’єкта кредитування є вільним – родина самостійно шукає житло, яке планує придбати в кредит.

Слід зазначити, що молодіжний кредит надається на будівництво чи придбання житла на всій території України, незалежно від місця подання і реєстрації заяви-анкети кандидатом.

Виняток – об’єкт кредитування не може перебувати на території, що входить до затверджуваного Мінреінтеграції Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Росією.

Площа житла, на яку можна отримати кредит, становить 52,5 кв. м на одинокого громадянина України чи сім’ю з двох осіб і 21 кв. м на кожного наступного члена сім’ї.

Нагадаємо, у Кабінеті Міністрів України розширили програму пільгових кредитів на житло для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Після початку повномасштабної війни кредитування за цією програмою було припинено та відновлено на початку серпня.

Читайте також

1