Існує кілька підстав: Кулеба пояснив, чому США не визнають РФ спонсором тероризму

Кулеба не підтримує жоден з пунктів
Важливо
Існує кілька підстав: Кулеба пояснив, чому США не визнають РФ спонсором тероризму
Дмитро Кулеба / Фото: facebook.com/dmytro.kuleba
13 Вересня 2022, 14:14
читать на русском

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів про три причини, чому США не визнають РФ країною-спонсором тероризму.

Про це він повідомив в інтерв'ю РБК-Україна.

Якщо РФ оголосять спонсором тероризму, то її активи на території США відкриються для судових позовів громадян США і юридичних осіб, їх можна отримати, як компенсацію.

І аргумент Сполучених Штатів, що ці кошти замість того, щоб піти в перспективі на відновлення України, не потраплять сюди. Це дуже хиткий аргумент, тому що зараз поки ще немає механізму в США, як передати ці гроші на відновлення України, - сказав Дмитро Кулеба.

Друга причина в тому, що США не хочуть, аби їхні союзники, які мають справи з РФ, потрапили під вторинні американські санкції.

Тобто як це працює - якщо ти держава-спонсор тероризму, то США отримують право застосовувати санкції проти юридичних осіб третіх країн, які мають справи з країною-спонсором тероризму. Наприклад, якісь європейські партнери США. Але ми підкреслюємо, що застосовувати вторинні санкції - це не обов'язок, а право, - пояснив Кулеба.

За його словами, третій аргумент у тому, що перелік критеріїв для визнання держави спонсором тероризму виписаний таким чином, що Росія під нього не підпадає.

Ми теж говоримо, що це не працює, тому що є, наприклад, терористична організація "Вагнера", яка безпосередньо спонсорується російською державою і яка діє не тільки в Україні, але і в країнах Африки, - розповів він.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський закликав світ визначити російську федерацію державою-терористом.

Читайте також