Кабмін має план, як вступити до ЄС за два роки - Шмигаль

Досягти цього має допомогти консенсус суспільства щодо європейського шляху країни
Головне
Кабмін має план, як вступити до ЄС за два роки - Шмигаль
Денис Шмигаль / Фото: t.me/Denys_Smyhal
14 Вересня 2022, 18:40
читать на русском

Україна планує до кінця 2022 року виконати всі сім умов Європейської комісії при наданні статусу кандидата та перейти до переговорного процесу щодо членства в ЄС.

Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час своєї конференції, передає пресслужба уряду.

За його словами, технічна частина переговорів про вступ України до ЄС може тривати тільки два роки, що буде рекордом для країн-кандидатів. Зазвичай такі переговори тривають 5-7-8 років.

Наша амбіція – зробити це набагато швидше, за два роки, - наголосив Шмигаль.

Прем’єр додав, що досягти цього має допомогти консенсус суспільства щодо європейського курсу країни.

Яка ще країна могла відповісти на опитувальник лише за три тижні? А для якої період між подачею заявки до отримання статусу кандидата тривав лише 3 місяці? Однак, коли я кажу про можливість дуже швидких переговорів із ЄС, я не лише базуюсь на цій швидкості. Уряд вже розробив дорожню карту, яка розписує, як пройти цей шлях за два роки, фіксує наші вузькі місця та визначає, як їх пройти. Це й дає мені підстави для такого оптимізму, - зазначив глава уряду.

Також Шмигаль не заперечує, що політична частина переговорів може затягнутися: здобуття політичного консенсусу стане ще одним викликом для України.

За його словами, вже зараз Україна має знайти всі аргументи для партнерів. При цьому не варто забувати, що росія продовжує інформаційно та гібридно впливати на ЄС і буде гальмувати наш вступ.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України схвалив проєкт держбюджету України-2023. Майже 50% всього бюджету буде спрямовано саме для сектору безпеки й оборони.

Читайте також

1