Кандидат на посаду судді Конституційного Суду Любомир Андрейчук не зміг назвати рік прийняття Конституції України (відео)

Суддя Господарського суду Закарпаття Любомир Андрейчук під час співбесіди спершу відмовився відповідати на питання, а потім заявив, що Конституцію України прийняли у 1991 році.
Кандидат на посаду судді Конституційного Суду Любомир Андрейчук не зміг назвати рік прийняття Конституції України (відео)
6 Березня 2024, 20:44
читать на русском

Суддя Господарського суду Закарпатської області Любомир Андрейчук, на засіданні дорадчої групи експертів, яка розглядала його кандидатуру на посаду судді Конституційного Суду, не зміг дати відповідь на запитання, про дату прийняття Конституції України.

Відео співбесіди поширив у Facebook 6 березня журналіст Тарас Середич.

Під час засідання один з експертів дорадчої групи, Василь Шакун, поставив запитання судді Любомиру Андрейчуку:

“Оскільки ви готуєтесь до посади судді Конституційного суду, не могли б ви сказати, коли була прийнята Конституція України і з яких глав та статей вона складається?”. Любомир Андрейчук у відповідь сказав: “Чи можу я не відповідати на питання?”.

Після прохання все-таки дати відповідь, кандидат помовчав кілька секунд і зрештою дав неправильну відповідь, а саме назвав 1991 рік, замість 1996.

Нагадаємо, 29 лютого президент України Володимир Зеленський запустив процедуру відбору суддів до Конституційного суду.

З метою забезпечення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України стосовно осіб, яких призначає президент України, Зеленський постановив:

  • затвердити положення про проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України стосовно осіб, яких призначає президент України;
  • утворити конкурсну комісію для проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України стосовно осіб, яких призначає президент України, та затвердити її персональний склад;
  • конкурсній комісії забезпечити проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді КСУ стосовно осіб, яких призначає президент.

Водночас згідно з указом, такими, що втратили чинність, визнано Указ президента України від 20 квітня 2021 року № 167/2021 "Про конкурсну комісію для здійснення відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України щодо осіб, яких призначає президент України". Також Указ президента України від 17 серпня 2021 року № 365/2021 "Питання конкурсу для відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України щодо осіб, яких призначає президент України".

Читайте також